Zákolany přišly o spojení autobusem, místní postavil u křižovatky zábrany, má obavy z vlhkosti

Rotunda sv. Petra a Pavla v Budči na katastrálním území Zákolan.. Foto: FB obceRotunda sv. Petra a Pavla v Budči na katastrálním území Zákolan.. Foto: FB obce

Kuriózní problém řeší středočeská obec Zákolany. Autobusy veřejné dopravy obcí na Kladensku neprojedou kvůli kovovým zábranám u křižovatky v centru.

Kuriózní problém řeší středočeská obec Zákolany. Autobusy veřejné dopravy obcí na Kladensku neprojedou kvůli kovovým zábranám u křižovatky v centru. Zábrany tam podle policie dal soukromník, co má s obcí spor. Linka 323, která jezdí mezi Kolčí na Kladensku a pražským Veleslavínem, proto ode pondělí jezdí po objízdné trase a na některé zastávky nezajíždí. Případ prověřuje policie, řekla nes kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Podle starostky obce Lucie Wittlichové jeden z místních nesouhlasí s návrhem obnovy chodníku u křižovatky, proto na něj dal zábrany. Hrazení stojí těsně u silnice a autobusy se kolem nemohou vytočit. Část pozemku je tohoto soukromníka, větší část patří Středočeskému kraji. Obec má na opravu chodníku projekt, který splňuje oficiální normy. Místní oponent se ale obává, že zvýšením chodníku by vzrostla i vlhkost v přilehlém domě. Podle starostky jde o osm centimetrů rozdílu, kterému by předcházelo kompletní zajištění odvodnění, drenáží a izolace.

„Křižovatka je velmi problematická, opakovaně jsme to řešili s krajem, dopravním odborem i policií, jak to udělat co nejvíce bezpečně,“ dodala starostka s tím, že místem chodí děti do školy, lidé tu přecházejí mezi železničním nádražím a autobusovou zastávkou.

O stanovisko policisté požádají i kladenský odbor dopravy. „Policisté z obvodního oddělení Kladno-venkov, pod které Zákolany spadají, budou žádat i o součinnost našeho komunikačního inženýra,“ uvedla policejní mluvčí. Jde o policejního odborníka, který se mimo jiné zabývá úpravami silnic, dopravním značením a další dopravní agendou.

Autobusy podle organizátora veřejné dopravy Ropid jezdí odklonem přes Stehelčeves, Brandýsek a Třebusice, kvůli neprůjezdnosti v Zákolanech neobsluhují spoje tři zastávky mezi Zákolany a obcí Libochovičky. Není zatím jasné, kdy se provoz vrátí na původní trasu.

Zákolany v úterý večer zveřejnil nový jízdní řád, který situaci řeší. Je na stránkách obce.

ČTK

Tagy linka 323 Pražská integrovaná doprava Zákolany
34 komentářů