Zakázku na nový rozhlas do vlaků metra získala společnost AŽD Praha, byla jediným zájemcem

Soupravy metra pro linku C. Foto: Pražská integrovaná dopravaSoupravy metra pro linku C. Foto: Pražská integrovaná doprava

Smlouva se týká 52 souprav 81-71M a 53 souprav M1.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) završil tendr na výměnu vlakového rozhlasu v soupravách metra. Zakázku získala jako jediný zájemce společnost AŽD Praha, jejíž cena činí 37 milionů korun. Předpokládaná cena byla 35 milionů. Podle písemné zprávy zadavatele bude subdodavatelem společnost TRAMECo Systems z Blanska. „Podíl poddodavatele na plnění veřejné zakázky činí 80 %,“ stojí ve zprávě.

Výměna se týká vlakového rozhlasu v soupravách metra obou typů (81-71M i M1). Zakázka byla vypsána formou design & build, vítěz tedy musí výměnu vymyslet i provést. Smlouva se týká 52 souprav 81-71M a 53 souprav M1. Její součástí je i opce na dalších 41 souprav 81-71M.

U nich se DPP dosud nerozhodl, zda se jich modernizace bude týkat. Kalkuluje totiž s přechodem linky C na automatický provoz, k čemuž by mělo dojít ještě před zahájením provozu na právě budované trase D. Pokud se to podaří, budou vlaky M1 z linky C přesunuty na linku B. Nejstarší vlaky 81-71M by pak byly vyřazeny.

Podle DPP pocházejí aktuálně používané centrální jednotky vlakového rozhlasu z poloviny 90. let a nevyhovují tak dnešním nárokům. „Malá kapacita paměti a zastaralost samotných zařízení i jejich technologie nám neumožňuje přidávat do nich další a další hlášení a používat je v dostatečné kvalitě k informování cestujících,“ uvedl už dříve zástupce DPP Daniel Šabík.

Výměna rozhlasových systémů ve vlacích by měla probíhat v následujících dvou letech, první na řadě budou soupravy na trasách B a C. Výměna bude probíhat v rámci plánovaných oprav vlaků.

Tagy AŽD Praha dpp metro rozhlas v soupravách metra
21 komentářů