Zakázce na obchvat Jihlavy je nejblíže společnost MI Roads

Nový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: SkanskaNový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: Skanska

Kraj se dostal pod časový tlak kvůli dvěma předchozím neúspěšným tendrům, které se mu nepodařilo dovést k podpisu smlouvy, nýbrž ke zrušení.

Radní Kraje Vysočina vybrali tento týden vítěze tendru na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy (II/602). Jde už o třetí pokus, první dva tendry byly zrušeny. Podle hejtmana Vítězslava Schreka bylo podáno pět nabídek.

Vybraného vítěze hejtman neuvedl s poukazem na skutečnost, že proti výběru lze ještě podat námitky. Podle informací deníku Zdopravy.cz v tendru zvítězilo sdružení firem MI Roads, BES Benešov a IMOS. První dvě jmenované patří do skupiny Metrostav.

Nová silnice měřící 2,4 kilometru má propojit výpadovky I/38 na Znojmo a II/405 na Třebíč. Na stavbu má kraj slíbenou dotaci 307 milionů Kč. „Pokud by se nikdo neodvolal, nepodal podnět, tak bychom chtěli na začátku listopadu předat staveniště, aby se opravdu začalo stavět co nejdřív,“ uvedl hejtman. Možnost čerpat peníze z dotace má kraj totiž jen do konce příštího roku. Pokusí se ovšem podle Schreka vyjednat na ministerstvu pro místní rozvoj prodloužení této lhůty.

Kraj se dostal pod časový tlak kvůli dvěma předchozím neúspěšným tendrům, které se mu nepodařilo dovést k podpisu smlouvy, nýbrž ke zrušení. V obou předchozích soutěžích přišla s nejnižší nabídkou společnost Metrostav Infrastructure, která je matkou nově založené MI Roads.

I proto se dají opět čekat námitky dalších uchazečů. MI Roads byla založena krátce poté, co soud vydal zákaz firmě Metrostav Infrastructure účastnit se soutěží o veřejné zakázky. MI Roads proto budí velkou nevoli u konkurenčních firem. Podle právního stanoviska, které si nechalo zpracovat Ředitelství silnic a dálnic, je nicméně účast MI Roads ve veřejných tendrech legální.

S rušením a opětovným vypisováním tendrů roste Kraji Vysočina cena. Zatímco v předchozím činil odhad 455 milionů korun, v aktuálním je předpokládaná cena 553 milionů.

s využitím ČTK

Tagy Kraj Vysočina MI Roads obchvat Jihlavy
9 komentářů