Zájem o zánovní vozy neklesá, Mototechna loni prodala 12 tisíc aut

Mototechna, ilustrační foto. Pramen: Aures HoldingsMototechna, ilustrační foto. Pramen: Aures Holdings

Skupina Aures Holdings prodala loni pod značkou Mototechna v České republice a na Slovensku 12 tisíc zánovních aut, což je

Skupina Aures Holdings prodala loni pod značkou Mototechna v České republice a na Slovensku 12 tisíc zánovních aut, což je téměř stejně jako o rok dříve. Poměr zánovních automobilů na celkovém prodeji v rámci skupiny Aures Holdings tak vzrostl na více než 17 procent. Skupina to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Stále rostoucí podíl zánovních aut přisuzuje zhoršující se ekonomické situaci, kdy lidé údajně preferují cenově výhodnější zánovní vozy před novými. „Pod značkou Mototechna jsme tak prodali téměř pětinu aut. Důvod tohoto nárůstu je zcela logický a navazuje na přestávky ve výrobě a ještě delší čekací doby u nových automobilů,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings Karolína Topolová. Celkem prodej vozidel skupiny loni klesl kvůli covidu o 16 tisíc na 70 tisíc vozidel.

Nejprodávanějším automobilem v české nabídce Mototechny byla v roce 2020 Škoda Fabia (13 pct.), které se prodalo o 12 procent více než v předchozím roce. Dalšími modely v pořadí byly Škoda Rapid (5 pct.), která se již nevyrábí, a Škoda Octavia (4 pct.). Značka Škoda celkově tvoří více než třetinu poptávky v Mototechně. Na Slovensku vede též Škoda Fabia, v Polsku tradičně Opel Astra.

Zároveň se přitom loni poprvé na první příčku prodejů prosadil segment SUV, když sesadil hatchbacky. Zánovních SUV bylo 37 procent z celkových prodejů. Zánovní automobil s benzínovým pohonem upřednostnilo 82 procent zákazníků. Naopak zájem o zánovní vozy s dieselovým motorem se za poslední rok snížil o třetinu. Roste poptávka po elektromobilech a hybridech, kterých se v loni v Mototechně prodalo trojnásobně víc než v roce 2019.

Pod obnovenou značku Mototechna skupina Aures Holdings (dříve AAA Auto) od roku 2012 soustředila prodej zánovních vozů.

Nejprodávanější zánovní vozy ve skupině Aures Holdings v roce 2020

Česká republika

Slovensko

Polsko

1

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Opel Astra

2

Škoda Rapid

Kia Sportage

Dacia Duster

3

Škoda Octavia

Kia Ceed

Renault Clio

4

Hyundai i30

Škoda Rapid

Renault Captur

5

Škoda Karoq

Dacia Duster

Kia Sportage

6

Škoda Kodiaq

Suzuki Vitara

Toyota Yaris

7

Dacia Duster

Renault Captur

Fiat Tipo

8

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson

Kia Ceed

9

Kia Sportage

Hyundai i30

Ford Focus

10

Kia Ceed

Renault Clio

Suzuki Baleno

 

Tagy Aures Holdings Mototechna prodeje 2020
1 komentář