AAA Auto loni prodalo 70 tisíc vozů, nejoblíbenější bylo poprvé kombi

Pobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures HoldingsPobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures Holdings

Koronavirus se loni podepsal i na prodejích největší tuzemské sítě autobazarů AAA Auto. Řetězec prodal ve střední Evropě 70 tisíc

Koronavirus se loni podepsal i na prodejích největší tuzemské sítě autobazarů AAA Auto. Řetězec prodal ve střední Evropě 70 tisíc vozidel, což je meziročně o 16 tisíc méně. I tak jde o pátý nejlepší výsledek v téměř třicetileté historii skupiny, která byla loni kvůli uzavření provozoven řadu týdnů nucena prodávat pouze online. Výsledky dnes oznámila mateřská skupina AURES Holdings v tiskové zprávě.

Nejvíce aut prodává v České republice, na kterou připadá 40 tisíc aut (předloni 47 tis.). Následuje Slovensko (14 tis.), Polsko (13,5 tis.) a Maďarsko (2,5 tis.). „Přes všechny komplikace, spojené s pandemií koronaviru, jsme dosáhli velmi dobrého prodejního výsledku. Největší podíl na něm má nečekaný úspěch online prodeje. Na tento typ obchodování jsme se připravovali již několik let a příchod koronaviru tento proces urychlil z měsíců na dny a hodiny,“ uvedla šéfka AURES Holdings Karolína Topolová.

Celkem se loni v síti AAA Auto v České republice prodalo online 5 400 vozů v celkové hodnotě 1,39 miliardy korun, průměrná cena činila 259 533 Kč. Celková průměrná cena ojetého vozu prodaného v tuzemsku vzrostla na 240 224 Kč oproti 228 521 Kč v roce 2019.

V roce 2020 poprvé za 29 let, kdy AAA Auto působí na trhu, získaly v České republice největší oblibu vozy kombi. Pořídilo si je více než 29 procent zákazníků, o pět procent více než v roce 2019. Jen o sto lidí méně si koupilo hatchback, v oblibě nadále posilují i vozy SUV, které tvořily 20 procent z celkového objemu prodaných aut. V roce 2019 to bylo 17 procent. V pohonech vede benzin (52 %).

Nejoblíbenějším prodávaným vozem v celé skupině je dlouhodobě Škoda Octavia. Tahounem je obzvláště v České republice a na Slovensku, kde obsadila s přehledem první místa. V Polsku obsadila třetí pozici, v Maďarsku čtvrtou.

Letos se chce skupina vrátit k růstu. „Vše nasvědčuje tomu, že se ekonomická situace lidí pravděpodobně zhorší. Ze zkušeností z ekonomické krize před deseti lety víme, že takové podmínky většinou znamenají větší poptávku po ojetých vozech,“ doplnila Topolová. Osobní vůz je navíc podle ní v současné situaci nejbezpečnější varianta cestování, trhu domácích ojetin také nahrává omezení dovozu, loni se do tuzemska dovezla nejméně ojetin od roku 2014.

TOP 10 nejprodávanějších vozů v síti AAA AUTO v roce 2020

Česká republika Slovensko Polsko Maďarsko
Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus Ford Focus
VW Passat VW Passat Škoda Octavia Suzuki Swift
Škoda Superb VW Golf Škoda Fabia Škoda Octavia
VW Golf KIA Sportage VW Passat VW Passat
Hyundai i30 Škoda Superb Opel Insignia Renault Megane
Ford Focus Kia Ceed VW Golf VW Golf
Škoda Rapid Ford Focus Opel Corsa Ford Mondeo
Kia Ceed Opel Astra Renault Clio Opel Corsa
Ford Mondeo Hyundai i30 Dacia Duster Suzuki Vitara

Tagy AAA Auto Aures Holdings výsledky 2020
9 komentářů