Zájem o průkazy vůdce malého plavidla byl letos rekordní

Přístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V evidenci přibylo 781 malých plavidel, což se vyrovná rekordnímu roku 2018.

Zájem o rekreační plavbu letos lámal rekordy. Ukazuje to analýza, kterou každoročně na konci sezony vydává Stání plavební správa (SPS). Ta letos zaznamenala nebývalý zájem o tzv. lodní řidičáky, řady vůdců malých (rekreačních) se ke konci října rozrostly o 3 483 lidí. Loni ve stejném období od ledna do října získalo průkaz 2 558 uchazečů, v dosud rekordním roce 2018 to bylo 2 847 zájemců. Celkem je v tuzemsku zhruba 58 tisíc držitelů lodního průkazu.

„Již v polovině roku bylo jasné, že počet vydaných průkazů letos překročí i roky 2018 a 2019. Znovu
se tedy potvrdilo, že zájem o rekreační plavbu nikterak neutuchá a touha plavit se je v občanech
naší země vysoká,“ uvedla v předmluvě šéfka SPS Klára Němcová.

V evidenci přibylo 781 malých plavidel, což se vyrovná rekordnímu roku 2018. Celkem je v rejstříku 20 864 plavidel. Z nově registrovaných plavidel je 117 vodních skútrů.

Centrem rekreační plavby je Vltava. V jejím horním úseku mezi Kořenskem a Českými Budějovicemi nicméně proplavených lodí v plavebních komorách letos ubylo, a to meziročně zhruba o dva tisíce na 9 851 proplavených lodí. SPS to připisuje upuštěnému Orlíku, kvůli čemuž se nebylo možné dostat z přehrady proti proudu ani opačným směrem.

Relativní počet spáchaných přestupků se letos výrazně nelišil od předchozích let. V plavební sezóně bylo protiprávní jednání zjištěno u 192 z 936 zkontrolovaných plavidel, což je 21 %. Počet zjištění mírně poklesl oproti dlouhodobému průměru, kdy relativní množství zjištěných přestupků kolísá mezi 23 % a 26 %.

Ani druh provinění se výrazněji nemění. Stejně jako v předchozích letech se na prvních třech příčkách drží nerespektování plavebního značení, což ve většině případů znamená plavbu ve skluzu v místech, kde je to zakázáno. Na druhém místě je technicky nezpůsobilé plavidlo, na třetím nedostatky na poznávacích znacích. Alkohol byl zjištěn v šesti případech, což je nejméně od roku 2015.

V průběhu plavební sezóny 2022 došlo celkem k 20 plavebním nehodám, což odpovídá dlouhodobému průměru. Ve všech případech šlo o malé nehody, jejichž následkem byla pouze materiální škoda, případně lehké zranění jejich účastníků. Ve většině případů došlo k poškození plavidel, k poškození staveb na vodní cestě došlo u dvou nehod, v obou případech se jednalo o poškození dělicí zdi plavební komory Smíchov. Nejvíce nehod (8) se událo na Vltavě v Praze.

Tagy rekreační plavba Státní plavební správa
13 komentářů