Zájem o práci řidiče v brněnské MHD se za rok zdvojnásobil, dopravce to přičítá příspěvku 100 tisíc Kč

Uniformy zaměstnanců Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMBUniformy zaměstnanců Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMB

Průměrná mzda řidičů DPMB včetně přesčasů byla loni 44 792 korun, letos vzroste o pět procent.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zaznamenal v aktuálně otevřených kurzech nebývalý zájem o práci řidiče autobusů a tramvají. Školením nyní prochází 18 uchazečů, což je dvojnásobný počet oproti stejným kurzům loni. Podobné je to i v dalších termínech. Dopravní podnik to přičítá zavedení náborového příspěvku ve výši 100 tisíc korun a odměně pro zaměstnance, kteří doporučili nového kolegu.

„Řidiči v dopravě chybí dlouhodobě a není jednoduché jejich stav v tak velké firmě udržet. Náborový příspěvek 100 tisíc korun se ukázal být efektivní motivací. Zájemce evidujeme i do dalších kurzů, které budeme otevírat v únoru, březnu a dubnu. Pokud bude trend pokračovat, podaří se nám stabilizovat situaci ve firmě a předejdeme odchodům stávajících přetížených řidičů,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

Dopravní podnik během roku otevře celkem 13 kurzů, čtyři na tramvaj, šest na autobus a tři na trolejbus. Další nejbližší začínají v únoru, březnu a dubnu.

Zájemci musejí před nástupem do kurzu nejprve projít psychologickým vyšetřením a lékařskými prohlídkami. Samotný kurz trvá v závislosti na trakci dva až 4,5 měsíce. Účastníci kurzu už jsou zaměstnanci DPMB. Podnik připravuje i rozvolněnou odpolední variantu, kterou využívají pracující lidé, kteří chtějí mít řízení v brněnské MHD jen jako brigádu.

Náborový příspěvek 100 tisíc korun získají noví řidiči od podniku ve dvou splátkách. První po skončení kurzu, druhou po odpracovaném roce. Průměrná mzda řidičů DPMB včetně přesčasů byla loni 44 792 korun, od ledna letošního roku se dle nové kolektivní smlouvy mzdy navýší o pět procent. Zaměstnanec, který přivede nového kolegu, dostane k výplatě 10 tisíc korun.

Tagy DPMB nedostatek řidičů
25 komentářů