dkv-spojujeme

Zádrhel na stavbě D3. ŘSD a Hochtief jednají o změnách u tunelu Pohůrka

Budoucí D3 Úsilné - Hodějovice, aneb obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBudoucí D3 Úsilné - Hodějovice, aneb obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jedna z největších tuzemských dálničních staveb se zadrhla. Konkrétně jde o obchvat Českých Budějovic na D3 (Úsilné – Hodějovice) a

Jedna z největších tuzemských dálničních staveb se zadrhla. Konkrétně jde o obchvat Českých Budějovic na D3 (Úsilné – Hodějovice) a jeho nejsložitější stavební prvek, kterým je kilometrový tunel Pohůrka. Ředitelství silnic a dálnic jedná se stavební firmou Hochtief o změnách v projektu.

Žádná ze stran ale nechce být příliš konkrétní. „Ve věci tunelu Pohůrka v současné chvíli probíhají detailní realizační jednání o postupu stavby,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliána se aktuálně připravuje takzvaná realizační projektová dokumentace. „A v rámci tohoto řešíme s ŘSD možnosti navržení optimalizace technického řešení tunelu při zohlednění vlivu zastižených geologických a hydrogeologických podmínek v místě realizace,“ uvedl Talián. „Případné dopady do nákladů nebo doby realizace zatím nejsou potvrzeny,“ doplnil. Podle něj se každopádně i nadále počítá s tím, že tunel bude hloubený.

Zdroje z trhu hovoří o tom, že Hochtiefu nevyhovuje projekt stvořený společností Pargoprojekt a rád by jej změnil. Zhotovitel navíc nemá ještě oficiálně schválené přístupové komunikace na stavbu od města.

Více než sedm kilometrů dlouhý úsek od Úsilného k Hodějovicím staví od dubna sdružení firem Hochtief, Colas a M-Silnice. V soutěži nabídlo cenu 5,285 miliardy korun bez DPH. To je o 23 procent méně oproti předpokladům ŘSD.

Tagy D3 Hochtief ŘSD Top tunel Pohůrka
19 komentářů