Žádné sezení po dvou. RegioJet a švédský MTR mění rezervační systémy, aby lidé neseděli blízko sebe

Elektrická jednotka Stadler Flirt společnosti MTR Express. Foto: MTRXElektrická jednotka Stadler Flirt společnosti MTR Express. Foto: MTRX

První dopravci začínají měnit rezervační systémy ve vlacích tak, aby lidé seděli co nejdále od sebe. Ráno tuto novinku nejprve

První dopravci začínají měnit rezervační systémy ve vlacích tak, aby lidé seděli co nejdále od sebe. Ráno tuto novinku nejprve oznámila soukromá švédská železniční společnost MTRX, během dne také český RegioJet.

RegioJet aktuálně celý rezervační systém upravuje tak, aby od sebe cestující seděli vzdáleni nejméně 1,9 metru, upozornila agentura ČTK. „V praxi to znamená, že by měl mít cestující vedle sebe vždy volné místo, pokud cestuje ve velkoprostorovém voze,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.  Kontakt zaměstnanců s cestujícími snižuje firma na možné minimum a vybavuje je rouškami z vlastních zdrojů.

Do kupé se podle svých slov bude firma snažit umístit skupiny, které cestují spolu, například rodiny. Úpravy chystá firma i u autobusů, ale zřejmě až od příštího týdne a s minimálním rozestupem 1,5 metru. „V autobusech není takový prostor, navíc jsou vyprodanější než vlaky,“ vysvětlil Ondrůj.

Dopravce již minulý týden kvůli nařízení vlády zrušil mezinárodní spoje. Některé nejezdí vůbec a některé jsou vedené jenom na území Česka. Na spojích, které nadále jezdí, je RegioJet připraven i zvýšit počet vozů, právě kvůli tomu, aby lidé vždy měli okolo sebe dost místa. Stevardi se nyní s cestujícími potkávají, co nejméně to jde, mají vyčleněné také speciální kupé a toaletu ve vlaku. Na všech toaletách ve vlacích a autobusech jsou dezinfekční gely, které nahradily mýdlo, a jsou k dispozici jak cestujícím, tak zaměstnancům. Zaměstnanci mají nejen roušky, ale společnost jim také rozdala první dodávku respirátorů z vlastních zdrojů. Další stovky respirátorů si RegioJet zajistil v těchto dnech a bude je během dneška a úterý dodávat personálu.

Podobný krok zavedl dnes švédský dopravce MTRX, uvedla společnost na svých stránkách. Všem cestujícím garantuje, že vedle nich nikdo nebude sedět. Opatření platí pro všechny rezervace pro odjezdy do 30. dubna.

MTRX je švédský dopravce, který provozuje vlaky MTR Express mezi Stockholmem a Göteborgem, provozuje celkem šest jednotek Stadler Flirt.

V posledních dnech a týdnech začali všichni dopravci řešit opatření proti šíření koronaviru. České dráhy jako první krok zrušily prodej veškerého občerstvení ve vlacích, od dnešního dne průvodčí neprodávají jízdenky.

Tagy MTR Express MTRX omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet
15 komentářů