dkv-spojujeme

Žádná dotace. Řízení letového provozu přidělených 500 milionů státu vrátí

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Nevratná státní podpora by omezila možnosti ŘLP zvyšovat v příštích letech ceny

Půlmiliardová dotace na provoz, kterou ministerstvo dopravy na jaře přidělilo Řízení letového provozu (ŘLP), se změní v půjčku. Vyplývá to z výzvy na úřední desce ministerstva dopravy a potvrdil to i mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Důvodem jsou eurounijní pravidla pro určování cen za dispečerské služby. „Touto změnou nebude poskytnutá návratná finanční výpomoc ovlivňovat výnosovou stranu, a podnik tak nebude muset o tuto částku snížit cenovou kalkulaci v roce 2022,“ uvedl Klíma.

Evropské podniky řízení letového provozu si totiž pokles provozu (a příjmů) mohou kompenzovat nárůstem cen v dalších letech. Když naopak provoz a příjmy rostou, musejí ceny snížit. Nevratná státní podpora by byla považována za dodatečný příjem, který by v dalších letech omezil možnosti ŘLP zvyšovat ceny. Evropská komise tato pravidla přes snahu řady členských států (včetně České republiky) nezměnila. Podrobněji pravidla vysvětloval v nedávném rozhovoru pro deník Zdopravy.cz šéf ŘLP Jan Klas.

Řízení letového provozu zaznamenalo letos největší pokles přeletů v dubnu (o více než 80 procent), po letním mírném zlepšení pak přišel v říjnu pokles o více než 60 procent. ŘLP peníze začne státu splácet v roce 2027.

Srovnání pohybů v českém vzdušném prostoru 2019/2020. Pramen: ŘLP

Srovnání pohybů v českém vzdušném prostoru 2019/2020. Pramen: ŘLP

Tagy Ministerstvo dopravy Řízení letového provoz řlp
6 komentářů