Začíná tříměsíční oprava dálnice D5 u hranic. Provoz povede jen dvěma pruhy

Oprava dálnice D5. Foto: StrabagOprava dálnice D5. Foto: Strabag

ŘSD chce na D5 opravit jeden úsek ročně, loni opravilo 11 kilometrů u Tachova za 467 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic spustí v pondělí tříměsíční opravu dálnice D5 mezi 144. a 150. kilometrem ve směru do Německa. Vozovka je podle silničářů v příhraničním úseku na konci své životnosti a po lokálních opravách vykazuje množství poruch. Práce provedou firmy Colas a Hochtief, cena je 271 milionů bez DPH.

Stávající betonový kryt vozovky bude v tomto více než šestikilometrovém úseku u státní hranice nahrazen novým betonovým povrchem. Výměnou povrchu a celkovou úpravou projde i sjezd z dálnice na odpočívku Rozvadov, která bude po celou dobu stavby uzavřena. Součástí stavby je i výměna svodidel ve středovém pásu, výměna odvodňovacích žlabů, oprava kanalizace a obnova oplocení podél dálnice. Opravou projdou i propustky.

Po celou dobu výstavby bude v úseku platit dopravní omezení, provoz bude veden v režimu 1+1 se snížením rychlosti na 80 km/h. Práce by měly být dokončeny 6. září.

Dálnice D5 je příkladem změněného přístupu Ředitelství silnic a dálnic k údržbě dálniční sítě. Cílem je předcházet stavu, do kterého se dostala dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Kvůli zanedbané údržbě se v rámci modernizace už několik let fakticky staví znovu, přičemž podobně dlouhé úseky vycházejí na miliardy korun.

ŘSD chce na D5 opravit jeden úsek ročně, loni opravilo 11 kilometrů u Tachova za 467 milionů korun. Jde o úsek z roku 1997. ŘSD opravy dálnice do Bavorska plánuje zhruba na deset let, přičemž každý rok by se mělo rekonstruovat přibližně deset kilometrů.

Tagy D5 Rozvadov ŘSD
Žádné komentáře