Začíná stavba obchvatu Brtnice na Vysočině, platí jej stát kvůli Dukovanům

Stará stodola nad Brtnicí stojí uprostřed budoucího obchvatu. Pramen: Kraj VysočinaStará stodola nad Brtnicí stojí uprostřed budoucího obchvatu. Pramen: Kraj Vysočina

O obchvatu Brtnice se diskutovalo téměř 20 let.

Kraj Vysočina předal staveniště nového obchvatu Brtnice na silnici II/405 mezi Jihlavou a Třebíčí. Téměř čtyřkilometrový obchvat zbuduje společnost Eurovia za 600 milionů korun. Stejně jako východní část obchvatu Jihlavy má i obchvat Brtnice posloužit pro přepravu těžkých a rozměrných dílů pro nový jaderný zdroj v Dukovanech. Náklady proto pokryje Státní fond dopravní infrastruktury, ačkoliv novostavby silnic 2. třídy si běžně platí kraje samy.

„Kraj bude stavbu koordinovat a následně bude vlastníkem komunikace s veškerými právy i povinnostmi,“ doplnil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro dopravu Miroslav Houška. Podle Eurovie stavba naplno vypukne koncem září, dokončení je naplánováno na podzim 2027.

„Přeložka silnice dlouhá 3,8 km zahrnuje výstavbu hlavní trasy, jejíž součástí budou také tři nové mostní objekty, protihluková stěna, opěrná zeď, polní a účelové cesty a v neposlední řadě chodník o délce necelých 80 metrů. Významným stavebním objektem bude most přes tok Brtnice,“ uvedla mluvčí Eurovie Iveta Štočková. Největší z mostních objektů bude sedmipólový most o délce 311 metrů a výšce nad terénem téměř 40 metrů.

Po většinu doby si projekt nevyžádá podle kraje zásadnější dopravní omezení. S těmi bude potřeba počítat až v druhém roce stavby.

O obchvatu Brtnice se diskutovalo téměř 20 let. Získané stoprocentní finanční krytí ze strany státu přípravu podle kraje v poslední době urychlilo.

Mapa obchvatu Brtnice. Foto: Kraj Vysočina

Mapa obchvatu Brtnice. Foto: Kraj Vysočina

Tagy Brtnice II/405 investice do silnic kvůli rozšiřování Dukovan Kraj Vysočina
29 komentářů