Začíná stavba dalšího úseku D35, deset kilometrů má být hotových do dvou let

Vizualizace dálnice D35 Hořice - Sadová. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 Hořice - Sadová. Foto: ŘSD

Ze stávající silnice I. třídy se po dokončení stane silnice II. třídy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předalo tento týden staveniště pro stavbu dalšího úseku dálnice D35 sdružení firem Eurovia CS, M – Silnice a Stavby mostů. Celkem 10,5 kilometru dlouhý úsek Hořice – Sadová by měl být hotov do dvou let.

O předání staveniště informoval na síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Slavnostní zahájení se chystá na 7. listopadu. „Na základě uzavřeného dodatku se předpokládá zprovoznění stavby již za 2 roky, tj. v roce 2025,“ uvedl Mátl.

 

Trasa D35 v úseku Hořice - Sadová. Foto: ŘSDStav přípravy D35 k 07/2023. Foto: ŘSD

Sdružení nabídlo v soutěži nejnižší cenu: 2,44 miliardy korun. To je 70 procent předpokládané hodnoty (3,5 miliardy korun). Dálnice v nové stopě nahradí stávající dvoupruhovou silnici I/35, která už kapacitně nedostačuje. Po dokončení dálnice bude stará silnice převedena do kategorie silnic II. třídy.

Začátek nového dálničního úseku je mezi obcemi Libonice a Dobrá Voda u Hořic, kde navazuje na úsek D35 Úlibice –Hořice. Pro ten získalo ŘSD v dubnu stavební povolení, začít stavět chce příští rok. Konec úseku je mezi obcemi Sadová a Sovětice, kde navazuje na stavbu D35 Sadová – Plotiště (zde by se mělo začít stavět také příští rok).

Jedním dálničním zařízením se ale budoucí dálnice může chlubit už dnes. Policie v Hořicích už na začátku předloňského října otevřela dálniční oddělení. Kompletně je stavba popsána v informačním letáku.

 

Tagy D35 D35 Hořice - Sadová Eurovia CS M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Stavby mostů
70 komentářů