Začíná éra vesmírné turistiky. Virgin Galatic vypravil první let

Letadlo, které vynáší kosmoplán VSS Unity do vesmíru. Foto: Virgin GalacticLetadlo, které vynáší kosmoplán VSS Unity do vesmíru. Foto: Virgin Galactic

Do vesmíru letí šest lidí, Branson předstihl jiného miliardáře v "kosmických závodech".

Richard Branson dnes odstartoval novou éru kosmických letů. Jeho společnost Virgin Atlantic dnes odstartovala poprvé s plně obsazeným kosmoplánem Unity na hranici vesmíru. Stalo se tak jen dva dny poté, co získal od amerického úřadu civilního letectví povolení pro lety do vesmíru.

Let odstartoval v 16:30 středoevropského času. Mise nazvaná Unity 22 vyrazila z kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku. Vesmírnou posádku zhruba do 15 kilometrů vynáší letoun VMS Eve, z kterého se pak Unity odpojí. V 17:42 úspěšně přistál.

Start byl odložen kvůli počasí zhruba o hodinu a půl, sledovat ho bylo možné živě.

Z vesmírné turistiky se stává závod miliardářů: Branson předstihl projekt majitele Amazonu Jefa Bezose, který plánuje první let na 20. července.

Pro Virgin Galactic nejde o první let do vesmíru, poprvé je ale kosmoplán plně obsazen šesti lidmi. Firma chce začít s komerčními lety už příští rok. Už dříve firma uvedla, že „letenka“ má vyjít na zhruba 250 tisíc dolarů.

Tagy lety do vesmíru Virgin Galactic
17 komentářů