Začalo stavební řízení na další úsek D6. Cena osmikilometrové novostavby roste

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Tendr na zhotovitele by měl začít na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Řidičům využívajícím dálnici D6 svitla naděje, že by se dálnice na území Karlovarského kraje mohla v dohledné době začít blížit od východu ke krajskému městu. Zatím končí u Bošova na hranici Ústeckého a Karlovarského kraje a staví se na úsecích směrem ku Praze.

Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) aktuálně zahájil stavební řízení k osmikilometrovému úseku Bošov – Knínice. Jde o důležitý milník v přípravě, která nabírá zpoždění. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo žádost o stavební povolení na ministerstvo dopravy už loni v červnu, jenže muselo doplnit podklady, na což dostalo lhůtu do konce listopadu. Agendu poté převzal nově vzniklý DESÚ.

„Probíhá majetkoprávní příprava a připravuje se zahájení výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Podle něj tendr začne na přelomu druhého a třetího čtvrtletí. Od dubna běží tendr na záchranný archeologický průzkum. Samotná stavba by měla začít příští rok, její předpokládaná hodnota je téměř čtyři miliardy.

D6, úsek Knínice - Bošov. Foto: ŘSD

D6, úsek Knínice – Bošov. Foto: ŘSD

Ještě před rokem ŘSD uvádělo, že tendr bude vypsán před koncem roku 2023 a stavba začne v roce 2024. Změnila se i předpokládaná cena, v loňském letáku byla zhruba o miliardu nižší.

Stavba naváže na úsek Lubenec – Bošov, který se otevřel v roce 2015. Na západním konci pak má zhruba ve stejnou dobu začít stavba navazujícího úseku Knínice – Žalmanov. I zde se za posledních dvanáct měsíců výrazně zvýšila předpokládaná cena, a to z 1,8 miliardy na 3 miliardy.

Podrobná prezentace k D6 z loňského března (a loňskými cenami) s přehledem jednotlivých staveb a mapou je k dispozici zde (v pdf). Celá D6 mezi Prahou a Karlovými Vary by měla být hotová nejpozději v roce 2028.

Tagy D6 D6 Knínice - Bošov ŘSD
40 komentářů