Začalo další územní řízení ke stavbě třípruhu od Písku na jih

Silnice I/20 mezi Pískem a ČB dávno nesplňuje požadavky na bezpečnost. Pramen: ŘSD/dokumentace EIASilnice I/20 mezi Pískem a ČB dávno nesplňuje požadavky na bezpečnost. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Zahájení třicetikilometrové stavby se neustále odkládá, aktuálně ŘSD uvádí realizaci v letech 2027 až 2029.

Léta slibované vylepšení frekventované silnice I/20 od Písku na jih k Pištínu postoupilo do další fáze přípravy. Krajský úřad Jihočeského kraje zahájil územní řízení k úseku Písek – Protivín. Žádost podalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) koncem loňského roku, rozhodnutí očekává letos.

Celá třicetikilometrová stavba je rozdělena na čtyři úseky, ze kterých je Písek – Protivín s více než deseti kilometry nejdelší. ŘSD má zatím dvě územní rozhodnutí. První, které se týkalo úseku Protivín –⁠ Vodňany (6,7 km), získalo v únoru 2022, druhé pro úsek Nová Hospoda –⁠ Pištín (6,9 km) má od loňského října.

Silničářům tak chybějí ještě dvě územní rozhodnutí. Vedle zmíněného úseku Písek – Protivín potřebují ještě umístit stavbu Vodňany –⁠ Nová Hospoda (8,5 km). Pro tu přitom počítají s takzvaným společným rozhodnutím (očekává se v roce 2026), tedy spojením územního a stavebního řízení.

Vylepšení silnice I/20 bude spočívat především v rozšíření na uspořádání 2+1. Zahájení stavby se ale neustále odkládá, aktuálně ŘSD uvádí realizaci v letech 2027 až 2029, ještě loni kladlo stavbu do období 2026 až 2028. Při zahájení procesu EIA v roce 2019 uvádělo termíny 2022 až 2025.

Silnice podle silničářů dávno nesplňuje soudobé normy, nemá například žádný prostor za krajnicí a je na ní množství nepřehledných horizontů. Řada úseků je označena křiklavou cedulí se smrtkou, která má řidiče varovat.

Samostatně pak řeší ŘSD radikálnější modernizaci silnice od Pištína do Budějovic. Úsek se z větší části promění ve směrově rozdělený čtyřpruh, jeho součástí jsou i dva obchvaty. Od října běží tendr na zhotovitele, stavba má začít letos.

Tagy I/20 I/20 Písek - Pištín ŘSD
23 komentářů