Začala stavba svitavského obchvatu na silnici I/43, hotovo bude v roce 2024

Obchvat odvede těžkou nákladní dopravu ze Svitav. Foto: ŘSDObchvat odvede těžkou nákladní dopravu ze Svitav. Foto: ŘSD

Hlavním účelem stavby je odvést tranzitní dopravu z centra Svitav a jeho okolí.

U Svitav dnes stavbaři  zahájili stavbu 9,4 kilometrů dlouhého silničního obchvatu města. Zakázku získalo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. Ředitelství silnic a dálnic stavbu vysoutěžilo skoro o půl miliardy levněji oproti původním předpokladům. Odhadovaná cena v soutěži byla 1,2 miliardy korun, v soutěži nakonec spadla na 786 milionů korun, což je 63 % původního odhadu. Hotovo má být v roce 2024.

Silnice I/43, na které obchvat vznikne, je hlavní spojnicí východních Čech s Jihomoravským krajem. Podle posledních dat ze sčítání dopravy z roku 2016 projede městem kolem 14 tisíc aut denně.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Zahájení stavby, která měla podle původních plánů už běžet, oddálilo především řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost Metrostav Infrastructure se domáhala zrušení výběrového řízení z důvodu jeho údajné netransparentnosti. ÚOHS její podání loni v říjnu zamítl. Silničáři obdrželi celkem šest nabídek, s nejnižší cenou přišlo už zmíněné konsorcium firem Eurovia a M-Silnice.

Silničáři pak v letošním roce plánují na silnici I/43 ještě drobnou investici za 26 milionů u obce Svitávka. Tam má dojít k odstranění nevyhovující křižovatky, čímž by se měla následně zvýšit bezpečnost a plynulost provozu.

Tagy Eurovia CS I/43 M-Silnice obchvat Svitav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Svitavy obchvat
15 komentářů