Začala stavba Palačovské spojky, vzniknou nové čtyři kilometry dálnice D48

Vizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSDVizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSD

Stavba zahrne pět kilometrů nového úseku I/35 a přeložku silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem, která bude v délce 3,7 kilometru změněna na dálnici D48.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu takzvané Palačovské spojky (stavba I/35 Lešná – Palačov) na pomezí Zlínského a Moravskoslezského kraje. Spojka má být alternativou k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí a napojit Valašsko na dálnici D1.

Stavba zahrne necelých pět kilometrů nového čtyřpruhového úseku I/35 z Lešné do Palačova a přeložku silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem, která bude v délce 3,7 kilometru změněna na dálnici D48. Propojení obou komunikací zajistí nově zbudovaná mimoúrovňová křižovatka Palačov.

„Nová komunikace odvede tranzitní dopravu hned z několika obcí, což zásadním způsobem zlepší životní podmínky místním obyvatelům. Současně také dojde k přestavbě dnes již nedostačující silnice I/48 na plnohodnotnou dálnici. Obě části stavby tak zásadním způsobem zvýší plynulost a také bezpečnost dopravy,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Mapa silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSD

Mapa silnice I/35 Lešná – Palačov. Pramen: ŘSD

Zakázku v tendru získalo sdružení Colas CZ, Colas Hungária a FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby s cenou 2,18 miliardy korun, což zhruba odpovídá předpokládané ceně. Nabídek bylo šest. Soutěž přitom trvala nezvykle dlouho. Vypsána byla v prosinci 2021, termín pro podání nabídek vypršel po opakovaných odkladech v polovině prosince 2022. Nabídky se následně prověřovaly.

Na začátku března byly zahájeny přípravné práce, jako je skrývka ornice, kácení dřevin a archeologický průzkum. Hotovo má být v polovině dubna 2026. V té době už mají být hotové i aktuálně budované sousední dálniční úseky z Bělotína do Dubu (5 km) a z Palačova do Nového Jičína (8,2 km). Dálnice D48 tím bude téměř dokončena.

Zbývat bude poslední část mezi Novým Jičínem a Rybím (3,8 km), která by měla jít do realizace v roce 2025.

Tagy D48 I/35 I/35 Lešná - Palačov ŘSD
41 komentářů