Začala přestavba rizikové křižovatky Pávov na sjezdu z D1 u Jihlavy, exit se uzavřel

Křižovatka I/38 a D1 v Pávově. Foto: Google Street ViewKřižovatka I/38 a D1 v Pávově. Foto: Google Street View

Téměř po celou dobu výstavby bude exit 112 dálnice D1 směr Havlíčkův Brod a Jihlava uzavřen.

Demontáží středových svodidel a přípravou staveniště dnes začala přestavba křižovatky Pávov u sjezdu z D1 na Jihlavu (exit 112). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavbu označuje za jednu z nejnáročnějších letošních akcí na Vysočině. Pro řidiče to ode dneška znamená mimo jiné uzavírku sjezdu z D1 od Brna. Práce by měly skončit v říjnu.

Křižovatka D1 s I/38 má při pohledu z ptačí perspektivy podobu trojlístku. Vratnou rampu při jízdě od Brna do Jihlavy a přímý nájezd od Havlíčkova Brodu na Prahu tak nahrazuje styková křižovatka, kterou účastníci nedávné dopravní konference v Jihlavě vyhodnotili jako třetí nejrizikovější místo na silnicích v Kraji Vysočina.

Jen za poslední dva roky zde došlo k 26 nehodám, během kterých dva lidé zemřeli a 11 jich bylo zraněno. Podle posledního sčítání dopravy projede tímto místem denně více než 12 500 vozidel, z toho přibližně 30 procent tvoří nákladní auta.

ŘSD se proto rozhodlo pro přestavbu stávající stykové křižovatky na okružní křižovatku. Ta bude mít vnější průměr 44 metrů. Všechny vjezdy a výjezdy okružní křižovatky budou jednopruhové, oddělené fyzicky dlážděným ostrůvkem.

Pro dominantní směry (Jihlava – Praha, Brno – Havlíčkův Brod, Havlíčkův Brod – Jihlava/Brno) budou zřízeny takzvané bypassy. „Toto řešení by mělo zajistit plynulý a přehledný provoz. V rámci stavby dojde rovněž na úpravu severní větvě mimoúrovňové křižovatky,“ uvedl již dříve mluvčí ŘSD pro Vysočinu Jiří Veselý. Zakázku získala společnost Strabag s cenou 58 milionů.

Práce si vyžádají omezení provozu. Téměř po celou dobu výstavby bude exit 112 dálnice D1 směr Havlíčkův Brod a Jihlava uzavřen, motoristé musejí vzít za vděk sjezdy na 119. nebo 104. kilometru. Od půlky července až do konce září pak bude exit 112 uzavřen zcela.

V průběhu výstavby je v místě prací rovněž počítáno s kyvadlovým provozem na semafory, a to po dobu 2 x 14 dní, poprvé v červenci, podruhé v září s tím, že semafory na blízké křižovatce Tři věžičky budou v těchto termínech vypnuty.

I/38, křižovatka Pávov, přestavba na rondel. Pramen: ŘSDI/38, křižovatka Pávov. Pramen: ŘSDKřižovatka I/38 a D1 v Pávově. Foto: Google Street ViewNové protihlukové stěny na silnici I/38 v Pávově. Foto: ŘSD
Tagy D1 I/38 Pávov ŘSD
25 komentářů