Za zrušený let kvůli stávce pilotů náleží cestujícím odškodné, rozhodl soud

A350-900 v barvách SAS. Foto: SASA350-900 v barvách SAS. Foto: SAS

Podle soudu není zrušený let kvůli stávce zásahem vyšší moci.

Soudní dvůr Evropské unie je přesvědčen, že za zrušený let kvůli stávce personálu náleží cestujícím vždy kompenzace odpovídající evropské směrnici.

Soudní dvůr oznámil svůj verdikt v tiskové zprávě. Šlo o spor mezi spotřebitelskou organizací Airhelp a skandinávským dopravcem SAS.

SAS odmítly vyplatit zákonné kompenzace za zrušení letu s vysvětlením, že stávka je „zásahem vyšší moci“. Běžně se do takových podmínek letectví zahrnuje například nepřízeň počasí a následně zpožděný či zrušený let. Aerolinky argumentovaly tím, že stávku ovlivnit nemohly.

Soud řešil nároky týkající se zrušeného letu mezi Malmö a Stockholmem na konci dubna roku 2019, kdy stávkovali za vyšší mzdy piloti SAS. Piloti protestovali sedm dní.

Podle soudu sídlícího v Lucemburku je stávka součástí kolektivního vyjednávání a musí být vnímána jako událost spojená s běžným chodem firmy. Aerolinky navíc měly podle soudu čas se na stávku připravit. Podle soudu by bylo možné uznat stávku jako vyšší moc jen v případě, že by šlo o stávku například proti státem změněným zákonům, kdy by ji nemohla firma jakkoliv ovlivnit.

Tagy kompenzace pro taxislužbu nařízení 261 SAS Scandinavian Air System Soudní dvůr Evropské unie
31 komentářů