Za pět let přibylo kolem dálnic přes 600 míst pro kamiony, podle dopravců jich stále 2000 chybí

Dálniční odpočívka, ilustrační foto. Pramen: ŘSDDálniční odpočívka, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

Zásadní překážkou pro rychlejší budování parkovacích míst je podle ŘSD silný odpor dotčených obcí.

Na tuzemských dálničních odpočívkách je aktuálně k dispozici 3300 stání pro nákladní vozidla, což je o 640 více než v roce 2018. Dalších 262 parkovacích stání pro těžkou dopravu se aktuálně staví a zhruba 2000 míst se do budoucna připravuje. Uvedlo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Přesto se silničářům nedaří dodržovat pět let starý ambiciózní plán na doplnění parkovacích míst kolem dálnic. Podle něj mělo k tehdejším 2660 místům přibýt do roku 2025 dalších 3000 stání, čímž by byl jejich nedostatek téměř vyřešen.

Zásadní překážkou je podle ŘSD odpor obcí. „V devíti případech z deseti narážíme na totální odpor obcí, ačkoliv parkoviště má být třeba několik kilometrů od obydlené oblasti,“ uváděl už v roce 2020 tehdejší vedoucí odboru správy dálnic ŘSD Jan Hoření.

Podle sdružení dopravců Česmad Bohemia chybí u českých dálnic 1500 až 2000 odstavných míst pro kamiony. „V posledních letech ŘSD problém začalo řešit seriózní analýzou a dnes jsou již i výsledky s přibývajícími místy. Bohužel i nákladně vybudovaných 100 míst za rok vyřeší problém až za 20 let,“ uvedl mluvčí sdružení Martin Felix.

I on vidí hlavní komplikace ve složité přípravě a silných protestech občanů a obcí, v jejichž blízkosti se má stavět.

Tagy Česmad Bohemia kamiony odpočívky parkování kamionů ŘSD
117 komentářů