Za měsíc 0 objednávek. Airbus začíná plně pociťovat krizi letectví

Předání tisícího A320neo. Foto: AirbusPředání tisícího A320neo. Foto: Airbus

Výrobce letadel Airbus nezaznamenal za květen jedinou novou objednávku letadla a plně začíná pociťovat velkou krizi, do které se celé

Výrobce letadel Airbus nezaznamenal za květen jedinou novou objednávku letadla a plně začíná pociťovat velkou krizi, do které se celé letectví kvůli pandemii koronaviru dostalo. Dobrou zprávou pro evropského výrobce je ale skutečnost, že během května zákazníci ani jednu objednávku nezrušili.

Ukazují to pravidelné měsíční statistiky, které Airbus zveřejňuje o nových dodávkách a objednávkách letadel. Jde letos již o druhý měsíc, kdy výrobce nezískal jedinou zakázku. Boeing zatím statistiky za květen nezveřejnil, lze očekávat ale podobný vývoj.

Airbus za měsíc předal zákazníkům 24 letadel. Ve skutečnosti jich vyrobil více, ale aerolinky je ještě nechtějí a nepřevzaly je. Například poslední ze tří objednaných A380 pro All Nippon Airways (ANA) je hotový, ale zákazník Airbusu oznámil, že ho převezme nejdříve v říjnu. Jen 4 z 24 předaných letadel byly dálkové stroje.

Se započtením zrušených objednávek v předchozích měsících má Airbus za letošní rok nové objednávky na 299 letadel.

Zatímco velká část dopravců již oznámila, že s Airbusem bude jednat o posunutí dodávek. Jsou mezi nimi i České aerolinie, které by měly na konci roku převzít první A220-300. Některé aerolinky naopak oznámily, že v přebírání nových strojů budou pokračovat: například indický IndiGo, který v květnu převzal šest letadel, nechce nijak s tempem dodávek zpomalit. Podobně mluví i Air France, které tak chtějí rychleji modernizovat svoji flotilu.

Vedení Airbusu už dříve oznámilo velké zeštíhlení, zatím jedná s odbory o zrušení tisíců pracovních míst.

 

Tagy Airbus
20 komentářů