dkv-spojujeme

Z Vídně do Berlína přes Prahu za čtyři hodiny, slibují tři ministři

Railjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhyRailjet mezi Brnem a Adamovem u bílovických tunelů. Foto: České dráhy

Dnes Vindobona ujede 800 kilometrů mezi oběma metropolemi za 8 hodin a 44 minut.

V pondělí se konal třetí ročník konference Německý železniční summit, kde ministři dopravy evropských zemí (připojení on-line) řešili budoucnost železniční dopravy. Pozornost zde vzbudily mimo jiné plány na výrazné zrychlení vlaků mezi Berlínem a Vídní přes Prahu.

„Železnice je páteří dopravy šetrné ke klimatu. Společně s kolegy z Německa a České republiky jsme podepsali dohodu o vylepšení spojení Vídeň – Praha – Berlín. Spojíme Vídeň a Berlín za 4 hodiny a pět minut,“ uvedla rakouská ministryně dopravy a klimatu Leonore Gewesslerová.

Hlavní nádraží v Berlíne. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVídeňské hlavní nádraží.
Autor: OEBB Roman BoenschPražské hlavní nádraží.
Autor: Lynx1211 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62605137

Dnes Vindobona ujede 800 kilometrů mezi oběma metropolemi za 8 hodin a 44 minut. Ministryní zmíněný čas by měl být dosažen v polovině 30. let, kdy budou dokončeny vysokorychlostní tratě na českém území, včetně německo-českého tunelu pod Krušnými horami. Vysokorychlostní spojení z Berlína do Drážďan by mělo být dokončeno v roce 2025.

Systém TEE 2.0. Pramen: Ministerstvo dopravy SRN

Systém TEE 2.0. Pramen: Ministerstvo dopravy SRN

Trasa Berlín – Praha – Vídeň je součástí konceptu Trans-Europ-Express 2.0 (TEE 2.0), který byl představen během německého předsednictví v Radě EU v září 2020. Počítá s výstavbou dalších vysokorychlostních tratí mezi evropskými metropolemi a také s rozšířením nočních vlakových spojů.

Prvním krokem by měla být obnova nočních linek tam, kde už potřebná infrastruktura existuje. Sem patří například plánované spoje mezi Amsterdamem a Římem nebo Berlínem a Barcelonou.

Pozn.: Níže video z konference, příspěvek českého ministra dopravy Karla Havlíčka začíná cca v min. 37.

Tagy spojení Vídeň - Praha - Berlín Top Vindobona vysokorychlostní tratě
292 komentářů