Z pražských tramvají budou šaliny. Brno koupilo deset T6A5

Tramvaj T6A5 v Praze na Palackého mostě. Foto: Michal ChrástTramvaj T6A5 v Praze na Palackého mostě. Foto: Michal Chrást

Dopravní podnik města Brna koupil deset tramvají T6A5, které už nepotřebuje Dopravní podnik hl. města Prahy. Brněnští za ně zaplatí

Dopravní podnik města Brna koupil deset tramvají T6A5, které už nepotřebuje Dopravní podnik hl. města Prahy. Brněnští za ně zaplatí 3,5 milionu korun.

Jednání o nákupu tramvají trvala od dubna, teď už je podepsaná smlouva a čeká se jen na převoz vozidel. „Tramvaje by do Brna měly být přepraveny v týdnu od 10.6. V Praze budou jeřábem naloženy na podvalník a převezeny do Brna, kde budou stejným způsobem sejmuty,“ popsala mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Podle ní se podrobí kompletní prohlídce, v rámci které stanoví nutnost a rozsah oprav.

Tramvaje vyrobené v polovině devadesátých let už DPP nepotřebuje díky velkému nákupu nových tramvají. Pro DPMB nejde o neznámá vozidla, vlastní jich celkem 20.

Čtyřnápravové tramvaje se vyráběly v letech 1991 až 1998 v ČKD Tatra. Celkem se jich vyrobilo 296, dodnes jezdí v Praze, Brně, Ostravě, Košicích a Bratislavě, část se pak prodala do  Kyjeva, Charkova a Sofie.

Podle smlouvy si má brněnský dopravní podnik tramvaje odvézt do konce června. V pražských ústředních dílnách je v posledních dnech rušno: stejné tramvaje si koupil i sofijský dopravní podnik, který si je odváží v těchto dnech.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy Dopravní podnik města Brna DPMB dpp T6A5 Top
27 komentářů