Z nuly na 300 km/h za 212 sekund. Jižní Korea slaví 20 let rychlovlaků novou jednotkou

Představení jihokorejského vysokorychlostního vlaku KTX Cheong-ryong. Foto: KorailPředstavení jihokorejského vysokorychlostního vlaku KTX Cheong-ryong. Foto: Korail

K zahájení provozu s novými jednotkami dojde v květnu.

Jižní Korea si tento týden netradičním způsobem připomněla 20 let provozu vysokorychlostních vlaků. Za účasti prezidenta Jun Sok-jola představil tuzemský dopravce Korail novou vysokorychlostní jednotku KTX. Půjde o zatím nejsilnější a nejrychlejší rychlovlak v zemi.

O představení nového vlaku informoval Korail a prezidentská kancelář na svých stránkách. Jednotka získala označení KTX Cheong-ryong. Do provozu s cestujícími se má dostat v květnu letošního roku. Výrobcem je společnost Hyundai Rotem.

Maximální rychlost nové jednotky je 320 km/h. Takové rychlosti dosáhne díky nové koncepci podstatně rychleji než dosavadní korejské rychlovlaky: za 212 sekund. Dosud nejrychlejšímu vlaku trvá akcelerace na takovou rychlost o 100 sekund déle. Je to především díky pohonu v každém z osmi vozů. Dopravce si od toho slibuje možnost častěji zastavovat a přitom zbytečně neprodlužovat jízdní dobu. Jednotka je necelých 200 metrů dlouhá.

Nejrychlejší korejský vlak. Hyundai Rotem představil jednotku na 320 km/h

Výkon nové jednotky je celkem 9,12 MW, je rozdělen do celkem 24 motorů, každý s výkonem 380 kW. Díky hliníkové konstrukce je ale jednotka lehčí než předchůdce KTX Sancheon.

Osmivozové jednotky mají kapacitu 589 cestujících. Korail jich má objednáno celkem 31. Od května budou jezdit na 346 kilometrů dlouhé trat Gyeongbu Line mezi Soulem a Busanem a trati Honam Line mezi Soulem a Kwangju.

Mapa jihokorejských vysokorychlostních tratí. Foto: Korail
Tagy Hyundai Rotem Jižní Korea KTX KTX Cheong-ryong VRT
101 komentářů