WOW Air v potížích. Fúze s Icelandair není jistá, zbavuje se letadel

Airbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow AirAirbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow Air

Další evropská letecká společnost se ocitla ve velkých potížích. Islandský nízkonákladový dopravce WOW Air, který postavil svůj marketing na letech

Další evropská letecká společnost se ocitla ve velkých potížích. Islandský nízkonákladový dopravce WOW Air, který postavil svůj marketing na letech do USA za ceny pod 100 dolarů, musel kvůli finančním problémům včera nečekaně vrátit leasingovým společnostem čtyři letadla. Firmu měl původně koupit Icelandair, fúze dvou islandských dopravců ale není zdaleka jistá. 

Špatnou situaci potvrzuje včerejší dopis šéfa a zakladatele WOW Airu Skúliho Mogensena držitelům firemních dluhopisů.  V něm uvádí, že finanční situace ve čtvrtém čtvrtletí je podstatně horší, než se čekalo.

V dopise vysvětluje řadu důvodů, proč se aerolinka ocitla v potížích: kromě rostoucích cen ropy také kolaps Primera Air. Po něm se podle něj situace na trhu zhoršila a leasingové firmy či věřitelé jsou opatrnější. Nevyšla proto například transakce se zpětným leasingem některých letadel.

Firma podle něj hledá další financování, sám podle svých slov investovat dalších 5,5 milionů euro do firemních dluhopisů. Dluhopisy jsou splatné v roce 2021 a úročeny 9 %.

Ze základny v Keflavíku včera odletěla čtyři letadla v barvách firmy na letiště v Tarbes a Shannonu, která často používají leasingové firmy jako „sklad“ pro nevyužitá letadla. Firma v oficiálním vyjádření uvedla, že zmenšení flotily o dva airbusy A320 a dva A330 je nutnou součástí restrukturalizace. Nemá ovlivnit start nové linky do Indie.

V ohrožení je i fúze s Icelandair Group, kterou obě firmy oznámily na začátku listopadu. 

O spojení měli rozhodnout akcionáři Icelandair tento pátek, šéf Icelandair Group Bogi Nils Bogason ale uvedl, že spojení má mnoho podmínek, které musí být před valnou hromadou splněné. „V tuto chvíli odhadujeme, že není příliš pravděpodobné jejich splnění do pátku,“ uvedla firma v prohlášení.

Tagy Icelandair
4 komentáře