Wizz Air už ví, kam nasadí Airbus A321XLR. Nový letoun u něj debutuje v červnu

Airbus letecké společnosti Wizz Air na letišti v Katovicích. Foto: Piotr AdamczykAirbus letecké společnosti Wizz Air na letišti v Katovicích. Foto: Piotr Adamczyk

Dopravce bude prvním ultra-nízkonákladovým provozovatelem letounu.

Prvním ultra-nízkonákladovým provozovatelem Airbusu A321XLR bude letecká společnost Wizz Air. Oznámila to spolu s představením nového spojení z Milána-Malpensy do Abú Dhabí, na které stroj nasadí.

Linka s novým letounem zahájí provoz 2. června příštího roku, v provozu bude denně. Airbus A321XLR má trasu zvládnout za něco málo přes sedm hodim. Podle dopravce bude dostupnější, než kdykoliv dříve, a to díky cenám o 70 % nižším, než jaké nabízí konkurence.

Wizz Air v tiskové zprávě uvedl, že rozhodnutí umístit Airbus A321XLR v Miláně odráží závazek aerolinky posilovat italskou síť a rozšířit její dosah. V novém letounu vidí potenciál pro revoluci v mezikontinentálním cestování.

„Airbus A321XLR je nákladově nejefektivnějším letadlem své třídy. Vzhledem k rozšířenému doletu nám umožňuje spojit nejvzdálenější destinace v naší síti a dále ji rozšiřovat a propojovat kultury a kontinenty. Již nyní provozujeme 5-6hodinové ultra-nízkonákladové linky, XLR rozšíří naši nabídku na 7-8hodinové lety,“ uvedl šéf Wizz Airu József Váradi.

Celkem má Wizz Air objednáno 47 Airbusů A321XLR. V příštím roce očekává dodání osmi strojů. Úplně prvním provozovatelem nového typu letounu bude španělská letecká společnost Iberia. Cestující by měl poprvé svézt na konci léta. Testován bude nejprve na evropských trasách, následně má být nasazen na lety z Madridu do USA.

Premiéra Airbusu A321XLR se blíží, první letoun pro Iberiu opustil lakovnu

Tagy A321XLR Abú Dhabí Airbus Airbus A321XLR Wizz Air
3 komentáře