Wizz Air hromadně odstaví Airbusy A321neo, minimálně osm jich zaparkuje v Ostravě

Airbus A321neo pro Wizz Air vyrobený v Číně. Foto: Xinhua NewsAirbus A321neo pro Wizz Air vyrobený v Číně. Foto: Xinhua News

Letouny budou v Mošnově pravděpodobně čekat na výměnu problémových motorů.

Letecká společnost Wizz Air musí stáhnout z provozu desítky letadel Airbus A321neo. Důvodem jsou problémové motory Pratt & Whitney PW1100G. Než stihne nízkonákladový dopravce všechny dotčené pohonné jednotky vyměnit, musí letouny na nějaký čas odstavit. To by mohlo přinést dočasné omezení kapacit, firma o tom však s předstihem informovala.

Několik Airbusů by měl Wizz Air zaparkovat na ostravském letišti. Dva se už na Mošnově nacházejí. Deníku Zdopravy.cz to potvrdila mluvčí letiště Kateřina Pustějovská.

Šest letadel má v Ostravě přistát v noci z neděle na pondělí. Web Flightradar24.com informuje o strojích s registracemi HA-LVB, 9H-WAT, HA-LVF, HA-LZO, HA-LZN a HA-LVP. S největší pravděpodobností se navíc nejedná o konečný počet.

Na ostravském letišti sídlí letecké opravny Job Air Technic. Na vyjádření firmy, jestli má s příletem Airbusů Wizz Airu něco společného, deník Zdopravy.cz momentálně čeká.

Ostrava není jediným letištěm, kam nízkonákladový dopravce své letouny do doby výměny motorů zaparkuje. Velká část jich má zamířit do polské Bydhoště. Informoval o tom web Rynek-lotniczy.pl, podle kterého je dlouhodobé odstavení letadel na menších letištích pro leteckou společnost levnější.

Letiště Ostrava má již s parkováním většího počtu letadel na delší dobu bohaté zkušenosti, a to z období pandemie. V Mošnově tehdy stály desítky strojů různých leteckých společností. Údržbu spojenou s uzemněním jim poskytovaly ostravské letecké opravny.

Tagy Letiště Ostrava OSR Pratt & Whitney PW1100G W6 Wizz Air
51 komentářů