Wizz Air expanduje na severu, začne s vnitrostátními lety v Norsku

Airbus A321 společnosti Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A321 společnosti Wizz Air. Foto: Wizz Air

Maďarský dopravce chce podle svého vyjádření narušit duopol dvou místních aerolinek.

Letecká společnost Wizz Air oznámila nečekanou expanzi v Norsku. Od listopadu spustí tři nové vnitrostátní linky z Osla. Pro maďarského dopravce jde po Itálii o druhou zemi, kde bude provozovat i vnitrostátní linky.

Dopravce bude konkurovat především Norwegian Air Shuttle a SAS. Začne létat z hlavního letiště Oslo-Gardemoen do Bergenu, Trondheiumu a Tromsø. V Oslu umístí dva Airbusy A320. Jde o již jedenáctou novou základnu, kterou letos Wizz Air oznámil.

Na rozdíl od řady jiných linek nepůjde o nahodilé lety párkrát týdně. Do Bergenu a Trondheimu bude létat čtyřikrát denně, do Tromsø za severním polárním kruhem dvakrát denně.

Šéf aerolinek József Váradi označil tři nové linky jako první krok k podstatně větší expanzi. To je jistě nepříznivou zprávou pro domácí Norwegian Air Shuttle, které jsou dlouho v ekonomických problémech a mluví se o jejich znárodnění. „Chceme se v Norsku pokusit změnit způsob, jakým se naceňují letenky,“ uvedl Váradi, podle kterého je na trhu patrný duopol Norwegian a SAS. Wizz Air začal prodávat letenky na cenách kolem 500 českých korun. Váradi uvedl, že se chce stát nejsilnějším hráčem na trhu.

Wizz Air působí v Norsku od roku 2006, aktuálně nabízí z Norska celkem 48 linek do 11 destinací.

Tagy Norsko Wizz Air
7 komentářů