Waze pro MHD. Mapa PID začala experimentálně ukazovat úseky, kde předpovídá zpoždění

Mapa úseků se zpožděním PID. Zdroj: RopidMapa úseků se zpožděním PID. Zdroj: Ropid

Kromě aktuálního zpoždění jsou vidět i problémové úseky, kde se dá zdržení teprve očekávat.

ROPID představil novinku ulehčující plánování cest v MHD a Pražské integrované dopravě (PID). Na mapě PID se dá nově zakliknout volba „Úseky se zpožděním“ a mapa ukáže, kde momentálně hrozí zdržení a kde ne.

Úseky se červeně vyobrazí přímo v mapě a na trasách potenciálně zasažených spojů. Zdrojem online poloh vozidel pro mapu je otevřená platforma Golemio, která integruje data ze všech dopravních podsystémů (metro, tramvaje, autobusy DPP, příměstské spoje) a zpřístupňuje je v otevřeném formátu veřejnosti.

Na rozdíl od starších metod se podle Ropidu zpoždění přepočítávají průběžně i na trase a ne jen v zastávkách. Díky tomu by měly být informace výrazně přesnější. Starší systémy totiž neuměly určit zpoždění v případě, že se vozidlo „zaseklo“ mezi zastávkami.

Mapa úseků se zpožděním PID. Zdroj: Ropid

Mapa úseků se zpožděním PID. Zdroj: Ropid

Novinka funguje na základě dat online poloh z vozidel, mapa nově průběžně dopočítává úseky, kde dochází k výraznějším zpožděním. Tyto úseky pak zvýrazňuje červeně a doplňuje informací o předpokládaném zpoždění v úseku.

Motivací pro vznik této funkcionality byly plánovací a mapové aplikace pro řidiče osobních aut, které dnes nabízí vrstvu zobrazující hustotu provozu, případně na vyhledaných trasách barevně označují úseky, kde jsou kolony a kde se uživatel pravděpodobně zdrží,“ uvedl pro Zdopravy.cz mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Zatím bez Lítačky

Mechanismus průběžného dopočtu zpoždění funguje podle Drápala napříč všemi módy dopravy, limitovaný je pouze u tramvají, které zatím stále nejsou vybaveny spolehlivými GNSS moduly a mezi zastávkami tak není možné určit jejich polohu.

Toto však bude časem napraveno postupným dovybavením zbývajících tramvají,“ uvedl Drápal.

Součástí aplikace PID Lítačka je nově mapa s aktuální polohou vozidel

Služba zatím funguje jen na webu PID, do aplikace Lítačka se teprve doplní podle toho, jak se novinka osvědčí. Stejně tak se může časem objevit i v dalších aplikacích či na odjezdových panelech, kde by mohla informaci o zpoždění výrazně zpřesnit.

Tagy PID PID Lítačka ropid zpoždění
28 komentářů