Warren Buffet už nevěří aerolinkám, prodal všechny jejich akcie

Airbus A330-200 společnosti American Airlines. Foto:By tjdarmstadt (IMG_0229.jpg) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia CommonsAirbus A330-200 společnosti American Airlines. Foto:By tjdarmstadt (IMG_0229.jpg) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Společnost Berkshire Hathaway, za kterou stojí jeden z nejúspěšnějších investorů v USA, miliardář Warren Buffett, prodala v minulých dnech všechny

Společnost Berkshire Hathaway, za kterou stojí jeden z nejúspěšnějších investorů v USA, miliardář Warren Buffett, prodala v minulých dnech všechny své podíly v leteckých společnostech.

Prodej potvrdil Buffet americké televizi CNBC. Podíly v aerolinkách United Airlines, American Airlines, Southwest Airlines a Delta Air Lines měly hodnoty přes 6 miliard dolarů.

„Svět se pro letecké společností změnil. A já nevím, jak moc,“ řekl Buffet. Podle něj jde o reakci na současný stav způsobený pandemií koronaviru a omezením cestování. „Nevím, jak dlouho současný stav potrvá, ale nechceme investovat do takových firem, které teď spolknou hodně peněz,“ dodal Buffet, který současně vyjádřil obdiv k šéfům aerolinek, jak situaci zvládají.

Jeho firma prodala všechny akcie, podle Buffeta jde o běžný postup. Když se rozhodne prodávat akcie, velmi často se zbaví kompletního podílu.

Akcie amerických leteckých společností zažívaly poslední roky velmi silný růst, od počátku roku ale spadly o více než polovinu. Buffet se domnívá, že letadel je nyní na trhu příliš, a obává se, že obnovení poptávky potrvá dlouho.

Společnost Berkshire Hathaway dlouho investování do aerolinek odolávala, ve velkém jejich akcie začala kupovat v roce 2016. Postupně měla u čtyř největších aerolinek v USA podíl kolem deseti procent.

 

Tagy american airlines Berkshire Hathaway Delta Air Lines Southwest Airlines united airlines Warren Buffett
16 komentářů