Výtopna Zdice zachránila před šrotací unikátní „čpavkovou“ cisternu

Poslední minuty cisterny v kovošrotě v Hradci Králové, kde vlečka do tohoto kovošrotu odbočuje z Hradec Králové - Slezské Předměstí. Za povšimnutí stojí i místní stroj na posun - Meredes Unimog. Foto: Výtopna ZdicePoslední minuty cisterny v kovošrotě v Hradci Králové, kde vlečka do tohoto kovošrotu odbočuje z Hradec Králové - Slezské Předměstí. Za povšimnutí stojí i místní stroj na posun - Meredes Unimog. Foto: Výtopna Zdice

K záchraně pomohla veřejná sbírka, muzeu ještě zbývá část doplatit.

Soukromé muzeum Výtopna Zdice získalo nový exponát. Z královéhradeckého kovošrotu koupilo cisternu s označením Zagks. K záchraně pomohla i sbírka mezi železničními fanoušky.

Vůz původně označený jako RA, byl vyroben v roce 1964. V kovošrotu byl již připraven k likvidaci. Objem cisterny je 56 hektolitrů, je na čtyřnápravovém podvozku. Sloužila pro chemické průmyslové podniky v tehdejším Československu. Přepravovala různé chemické sloučeniny, které nemají problém se samotným železem (jako třeba kyseliny). „U nás byly tyto cisterny charakteristické a ozdobou ve vlacích, kdy šedostříbrný kotel (cisterna) je po obvodu podélně doplněn o 50 cm oranžový pruh. Na tomto oranžovém pruhu uprostřed kotle byl často černý nápis převáženého produktu jako Čpavek NH3 či dle spravujících dílen Čpavok, Propan-Butan a podobně… Podvozek klasicky byl černé barvy. Na kotli byly ještě některé cisterny opatřeny dobovým logem s červenou hvězdou a modrými počátečními písmeny ČSSP (Československého – sovětského přátelství), které i muzeum na cisternu jako odkaz na minulost chce umístit,“ popisuje Radim Říha z Výtopny Zdice.

Sbírka ve špatnou dobu

Doposud v žádné jiné muzejní sbírce tato cisterna není zastoupena. Vyhlášená sbírka se rozjela v nešťastný termín, dva dny po tornádu na Moravě. I přes to se cílovou částku podařilo téměř vybrat, zbývá 46 tisíc z celkové částky 360 tisíc. Ty se snaží ještě muzeum vybrat.

Cisternu si muzeum již převezlo, je ve Zdicích. Výtopna opakovaně žádala ministerstvo dopravy o příspěvek na péči o kulturně-technické dědictví, ale neúspěšně.

Účet muzea Výtopny Zdice pro možné zaslání finanční pomoci je 225955262/0600. Muzeum zveřejnilo i seznam odměn za tyto příspěvky, například volné vstupy.

Poslední minuty cisterny v kovošrotě v Hradci Králové, kde vlečka do tohoto kovošrotu odbočuje z Hradec Králové - Slezské Předměstí. Za povšimnutí stojí i místní stroj na posun - Meredes Unimog. Foto: Výtopna ZdiceNa začátku srpna se vypravilo prasátko Výtopny Zdice se zmíněnou cisternou z Hradce Králové do snad v budoucnu nového domova "čpavkové" cisterny - do privátní a ojedinělé sbírky Výtopny Zdice.  Krátké zastavení 5. srpna 2021 v Převýšově. Foto: Výtopna ZdicePro různé výluky byla trasa vlaku zachraňující cisternu vedena přes pražské hlavní nádraží.Tam mezi nahodilými cestujícími vzbuzoval vlak nemalý a zasloužený zájem. Foto: Výtopna Zdice
Tagy Výtopna Zdice Zagks
43 komentářů