Vystupujte jen přední částí soupravy. V Duchcově se po modernizaci nevejdou vlaky k nástupišti

Rychlík v Duchcově, který se nevejde k nástupišti.Foto: Jan KroupaRychlík v Duchcově, který se nevejde k nástupišti.Foto: Jan Kroupa

Výstup v Duchcově je po modernizaci možný jen z prvních čtyř vozů.

Správa železnic dokončila modernizaci nástupišť v Duchcově. Investice ale nepřinesla úplné zvýšení komfortu. Nástupiště jsou kratší než před modernizací a některé soupravy se k němu nevejdou.

České dráhy na problém přišly ve středu, kdy se poprvé nová nástupiště otevřela. Nástupiště jsou dlouhá jen 120 metrů, na některých vlacích jezdí do Duchcova soupravy se šesti či více vagóny a délka soupravy tak dosahuje více než 150 metrů. Část cestujících tak nemůže vystoupit na nástupiště přímo z vozu, ve kterém sedí.

„V reakci na tuto skutečnost jsme okamžitě přijali vnitřní opatření k zajištění bezpečnosti. Průvodčí ve vlacích dálkové dopravy, které ve stanici Duchcov zastavují, informujeme o tom, že v Duchcově je možné bezpečně vystupovat pouze z prvních 4 vozů soupravy,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Kola a kočárky je nutné před výstupem v Duchcově uložit do předních vozů soupravy. „U většiny vlaků to znamená menší omezení, u jednoho páru vlaků (R 604/605) je nutné takto upozornit cestující až 3 vozů,“ dodala.

Potřebuje nástupiště o 80 metrů delší, říkají České dráhy

České dráhy už upozornily na problém ministerstvo dopravy jako objednatele a Správu železnic. Jejich stanovisko zjišťujeme. Reálně ale může nastat i situace, kdy se zastavování rychlíků v Duchcově zruší. „ Pokud bude objednatel trvat na zastavování rychlíků v Duchcově i nadále, pak doporučujeme prodloužení nástupišť na délku 200 metrů,“ dodala Rajnochová.

Informace zaměstnancům Českých drah ohledně problému v Duchcově

Informace zaměstnancům Českých drah ohledně problému v Duchcově

Správa železnic se v červnu pochlubila modernizací zastávky na facebooku. Kromě nového nástupiště došlo k rekonstrukci podchodu a redukci schodišť.

Akce je součástí stavby modernizace trati mezi Oldřichovem u Duchcova a Bílinou za 1,9 miliardy korun. Během stavby dochází ke kompletní rekonstrukci, která umožní zrychlení až na 140 km/h. Skončit má v roce 2021.

Autorem projektu je společnost Sudop Praha. Celý záměr včetně nástupiště o délce 120 metrů schválila centrální komise ministerstva dopravy. Správa železnic a ministerstvo dopravy byly požádány o vyjádření, které doplníme po jeho zaslání.

Rychlík v Duchcově, který se nevejde k nástupišti. 
Foto: Jan Kroupa Zastávka Duchcov, stav v červnu 2020. Foto: Správa železnicRychlík v Duchcově, který se nevejde k nástupišti. Foto:  Jan Kroupa
Tagy České dráhy Krušnohor Podkrušnohorská magistrála Správa železnic Sudop Praha Top trať 130 Ústí nad Labem - Chomutov Zvýšení traťové rychlosti v úseku Oldřichov u Duchcova – Bílina
216 komentářů