Výstavba továrny na Concorde budoucnosti pokračuje, linka finální montáže se blíží dokončení

Hala pro linku finální montáže nadzvukových letounů Overture společnosti Boom Supersonic. Zdroj: Boom SupersonicHala pro linku finální montáže nadzvukových letounů Overture společnosti Boom Supersonic. Zdroj: Boom Supersonic

Do komerčního provozu s pasažéry by měl nadzvukový letoun Overture společnosti Boom Supersonic vstoupit do roku 2030.

Americká společnost Boom Supersonic dokončuje výstavbu linky finální montáže pro nadzvuková dopravní letadla Overture. Hala o velikosti asi 16 tisíc metrů čtverečních se začala stavět loni v lednu, hotovo má být do konce letošního roku.

Aktuálně se na staveništi Overture Superfactory na letišti Piedmont Triad ve městě Greensboro v Severní Karolíně v USA dokončují detaily jako osvětlení, kanceláře a dopravní infrastruktura.

Severní Karolínu si Boom podle svých dřívějších slov vybral kvůli tamnímu kvalitnímu školství, především technickým školám. Výhodou má být i blízkost východního pobřeží pro zkoušky nadzvukových letů nad vodou a blízkost podniků dodavatelského řetězce. Letecký výrobní sektor v Severní Karolíně rostl za posledních několik let třikrát rychleji, než je americký průměr.

Až 33 letadel ročně

Overture Superfactory se bude skládat z konečné montážní linky, testovacího zařízení a předávacího centra pro zákazníky. Závod roste v areálu o rozloze necelých 25 hektarů.

„První montážní linka zde v kampusu Superfactory je navržena k výrobě až 33 letadel ročně. Máme zde plány i na druhou montážní linku, která by nám umožnila zdvojnásobit výrobu na 66 letadel ročně,“ uvedl vloni na pařížském aerosalonu Blake Scholl, zakladatel a generální ředitel společnosti Boom.

O návratu nadzvukových letů, které skončily před dvaceti lety vyřazením strojů Concorde, se mluví několik let. Boom má s vývojem nového letadla zpoždění, přesto na ně má již celkem 130 objednávek od velkých dopravců, například American Airlines nebo United Airlines.

Boom slibuje zahájení komerčního provozu letadla Overture na konci dekády, tedy do roku 2030. Boom slibuje kapacitu 65 až 80 cestujících, dolet 7 800 kilometrů a především rychlost až 1,7 Mach.

Boom vzlétl poprvé s nadzvukovým letadlem. Zatím s menším prototypem, má přes sto objednávek

Tagy Boom Boom Supersonic nadzvukové létání Overture
14 komentářů