O krok blíže k návratu nadzvukového létání, Boom začal s výstavbou továrny na letadla Overture

Nová verze letadla Overture. Foto: BoomNová verze letadla Overture. Foto: Boom

Výroba nadzvukových letadel Overture by měla v nové továrně začít v roce 2024.

Americká společnost Boom Supersonic učinila významný krok k návratu komerční nadzvukové letecké dopravy. Ve městě Greensboro v Severní Karolíně začala s výstavbou své Overture Superfactory. Jak název napovídá, půjde o závod na výrobu firemní vlajkové lodi, dopravního letadla Overture.

Overture Superfactory se bude skládat z konečné montážní linky, testovacího zařízení a předávacího centra pro zákazníky. Závod roste v areálu o rozloze necelých 25 hektarů na letišti Piedmont Triad. S výrobou supersoniců Overture by se v témže místě mělo začít ještě v roce 2024. Do roku 2032 by pak mělo v továrně pracovat více než 2 400 zaměstnanců, jejich nábor již probíhá.

Severní Karolínu si Boom podle svých slov vybral kvůli tamnímu kvalitnímu školství, především technickým školám. Výhodou je i blízkost východního pobřeží pro zkoušky nadzvukových letů nad vodou a blízkost podniků dodavatelského řetězce. Letecký výrobní sektor v Severní Karolíně rostl za posledních několik let třikrát rychleji, než je americký průměr.

Rychlost až 1,7 Mach

Realizaci nových dopravních letadel Overture věří zatím výhradně američtí dopravci, několik desítek si jich objednaly American Airlines a United Airlines. Složeny jsou už i nevratné zálohy. Další desítky objednávek má výrobce nezávaznou formou. Do komerčního provozu s pasažéry by měl letoun vstoupit na konci dekády, tedy do roku 2030. Boom slibuje kapacitu 65 až 80 cestujících, dolet 7 800 kilometrů a především rychlost až 1,7 Mach.

Tagy Boom Boom Supersonic Overture
38 komentářů