Vyšší ztráta kvůli nezajištěnému dluhu v eurech. Oslabení kurzu koruny přišlo ČD na půl miliardy

Nový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhyNový RegioPanter pro České dráhy. Pramen: České dráhy

České dráhy si loni nezajistily jednu z velkých emisí dluhopisů proti změnám kurzu koruny.

České dráhy letos silně doplácí na skutečnost, že si v minulých letech půjčovaly v eurech a na nezajištění části dluhů v loňském roce. Na oslabení kurzu koruny po vypuknutí pandemie koronaviru prodělaly zhruba půl miliardy korun.

Vyplývá to z pololetní zprávy o hospodaření dopravce, kurzovou ztrátu potvrdila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Podle finančních výkazů dosáhly České dráhy v pololetí u ukazatele EBIT (výsledek před započítáním úroků a daní) ztráty 962 milionů korun, celkový prodělek byl ale 1,924 miliardy korun. Na úrocích přitom celá skupina zaplatila 532 milionů korun, čistě za osobní dopravu pak o sto milionů méně. Dopravce tak prodělal účetně půl miliardy korun jen na oslabení koruny.

„Kurzová ztráta je čistě účetní položka a nezatěžuje likviditu společnosti,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kurzová ztráta je způsobena účetním přeceněním nezajištěných dluhopisů.

Běžně se firmy u dluhopisů v cizích měnách zajišťují. To je i případ Českých drah a jejich loňské emise sedmiletých dluhopisů v hodnotě 500 milionů eur, která je úročena historicky nejnižší úrokovou sazbou pro dopravce: jen 1,5 %. Kurzový problém se týká starší emise z roku 2016, kdy si České dráhy půjčily 300 milionů eur. „Její zajištění nebylo v roce 2019, vzhledem k vývoji úrokových swapů, a ani letos, hlavně s ohledem na kritické období kovidu, ekonomicky výhodné. Nové vedení má nicméně strategii postupného zajišťování této starší emise,“ uvedla Rajnochová. Dluhopisy z roku 2016 musí dopravce splatit v roce 2023.

Tagy České dráhy dluhopisy kurzová ztráta Top
52 komentářů