Vysokorychlostní trať na 80 km/h. V Nizozemsku omezili provoz na dalším úseku

Vysokorychlostní vlak v Nizozemsku v oblasti Groene Hart. Foto: ProRailVysokorychlostní vlak v Nizozemsku v oblasti Groene Hart. Foto: ProRail

Problémy se týkají trati otevřené před patnácti lety, analýza ukázala chybu v projektu.

Nizozemský správce železniční infrastruktury ProRail musel omezit provoz na dalším úseku vysokorychlostní trati HSL Zuid, která spojuje Amsterdam s Belgií. Už loni snížil rychlost na jednom z mostů ze 300 na 80 km/h, nyní omezení platí i na dalších úsecích.

ProRail o tom informoval v tiskové zprávě. Opatření se týká pěti mostů. Již loni byla na části trati snížena rychlost na 120 km/h, později na 80 km/h. Nyní dojde ještě k dalšímu zpomalení vlaků v oblasti kolem obce Groene Hart.

“Nové omezení je výsledkem studie o příčinách konstrukčních chyb v projektu mostů. Mosty nejsou dostatečně stabilní, aby po nich bylo možné jezdit vysokou rychlostí,” uvedl ProRail. Doba jízdy se prodlouží o dvě až tři minuty.

Trať je postavena na 300 km/h. První problémy se na trati otevřené v roce 2009 objevily již loni. Správce infrastruktury již ví, co problémy způsobuje, zatím ale nezveřejnil, jakým způsobem chce trvale situaci vyřešit.

Z 300 na 80 km/h. V Nizozemsku musí zpomalit rychlovlaky kvůli vadám na 14 let staré trati

Tagy HSL Zuid Nizozemsko ProRail VRT
28 komentářů