Vysočina zdraží cestování veřejnou dopravou, v průměru o 15 %

Motorové vozy řady 841 v Telči. Foto: České dráhyMotorové vozy řady 841 v Telči. Foto: České dráhy

Jde o reakci na rychle rostoucí náklady zejména na pohonné hmoty.

Kraj Vysočina od 1. ledna příštího roku zdraží cestování regionálními autobusy a vlaky v průměru o 15 % . Zvýšení cen oznámil kraj v tiskové zprávě. Jde o reakci na zdražování vstupů, zejména pohonných hmot a elektřiny. „Toto opatření bude také nutnou reakcí na avizované změny tarifů Českých drah a podobné kroky, ke kterým přistupuje část ostatních krajů,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Dražší jízdné má podle propočtů kraje přinést navíc 42 milionů korun ročně. Náklady na zajištění regionální dopravní obslužnosti však vzrostou o více než 200 miliónů korun. „Je tedy zřejmé, že cena jízdenky zdaleka nepokrývá celkové náklady na absolvovanou cestu a hlavní část nákladů jde za objednatelem spoje – krajem,“ uvedl kraj.

Kraj má letos na veřejnou dopravu rozpočet 1,116 miliardy korun, už nyní je jasné, že ho překročí. Přesný návrh tarifu dosud kraj nezveřejnil. „Změny v jízdném nikdy nejsou populární opatření, avšak s ohledem na výše uvedené zvyšující se ceny vstupů je úprava cen logickým a nezbytným krokem,“ vysvětluje kraj.

Krajský odbor dopravy dostal od radních za úkol prověřit, jestli u objednávaných spojů nejsou možné úspory. Podle hejtmana by se to mohlo týkat například míst, kam jezdí vlaky i autobusy, aby tam tyto spoje nejezdily souběžně.

Tagy Kraj Vysočina Veřejná doprava Vysočina
22 komentářů