Vysočina pokutovala České dráhy více než dvěma miliony korun za zpoždění a kvalitu vlaků

Motorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhyMotorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhy

Kraj Vysočina udělil Českým drahám tři pokuty za nedodržení smlouvy na provoz vlaků na přelomu loňského a letošního roku. Jejich

Kraj Vysočina udělil Českým drahám tři pokuty za nedodržení smlouvy na provoz vlaků na přelomu loňského a letošního roku. Jejich celkový objem je 2,103 milionu korun. Pokuty se týkají jednak zpoždění, jednak problémů s nasazením jiných vozidel, než dopravce sliboval.

Výši pokuty dnes potvrdila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Největší pokuta má hodnotu 1,8 milionu Kč, je za nedodržené řazení v prvním čtvrtletí letošního roku. Dalších 123 tisíc korun je za zpoždění vlaků v prvních třech měsících letošního roku, 180 tisíc korun musí dopravce zaplatit za nedodržení řazení v závěru loňského roku. Vyjádření Českých drah zjišťujeme.

Provoz na Vysočině se řídí novou smlouvou uzavřenou loni, kraj nepoptával jiné dopravce. Zatímco se mediální pozornost soustředila na přelomu roku na problémy alternativních dopravců v jiných krajích, o potížích Českých drah na Vysočině se příliš nemluvilo.

Už v únoru se měnil na Vysočině jízdní řád, který měl odstranit nedostatky po zahájení platnosti nového jízdního řádu. „Například nedostatečná kapacita souprav vybraných spojů, minutové posuny dojezdů z důvodu větší stability a zamezení přenosu zpoždění na následné nebo protijedoucí spoje,“ řekla v únoru mluvčí Českýchc drah Vanda Rajnochová.

„Po změně grafikonu se začaly množit poruchy hnacích vozidel národního dopravce, a to především na lince R11 a u spěšných a osobních vlaků mezi Brnem a Jihlavou,“ řekl v únoru předseda dopravní komise Aleš Kratina. Podle krajské mluvčí se poruchovost vozidel v poslední době snížila.

Server Občasník.eu uvedl, že zástupkyně Českých drah Lenka Horáková požádala krajské radní, aby pokutu zvážili a případně ji snížili.

Tagy České dráhy Kraj Vysočina Top
65 komentářů