Vysočina bude vybírat firmu na stavbu dalších tří kilometrů obchvatu Jihlavy

Budování jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Foto: Kraj VysočinaBudování jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Foto: Kraj Vysočina

Jihovýchodní část obchvatu má být hotová příští rok.

Kraj Vysočina začne vybírat firmu na stavbu druhé části jihovýchodního silničního obchvatu Jihlavy. O zahájení zadávacího řízení dnes rozhodla krajská rada. Tři kilometry nové silnice propojí výpadovou trasu na Třebíč se silnicí, po níž auta jezdí na Žďársko. Předpokládaná cena zakázky je 350 milionů korun bez DPH, řekl  novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Vypisujeme veřejnou zakázku na východní část (obchvatu), která je zahrnutá do plánované trasy pro přepravu nadrozměrných komponent pro výstavbu pátého bloku v Dukovanech,“ řekl hejtman. Uvedl, že podle předběžného příslibu ministerstva dopravy poskytne na stavbu peníze Státní fond dopravní infrastruktury.

První část jihovýchodního obchvatu Jihlavy za víc než půl miliardy korun kraj staví od loňska. Tato část silnice by měla být zprovozněná příští rok v listopadu. Budování navazujícího silničního úseku by chtěl kraj zahájit nejpozději v době, kdy budou končit práce v první části obchvatu, uvedl Schrek. Další stavba potrvá také přibližně dva roky.

Původně chtěl kraj postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení později stavbu rozdělil na dvě části, aby neztratil nárok na slíbenou evropskou dotaci 307 milionů korun. Vzhledem k dosavadnímu průběhu stavby má kraj podle hejtmana šanci vyčerpat celou dotaci nebo její podstatnou část.

První část jihovýchodního obchvatu krajského města bude stát 575 milionů korun. Nová část silnice měřící 2,4 kilometru propojí výpadové trasy ve směru na Znojmo a Třebíč, připojí se k nim novými okružními křižovatkami. Trasa povede po šesti mostech. Konsorcium MI Roads, IMOS Brno a BES na ní pracuje od prosince 2022.

Druhá část jihovýchodního obchvatu Jihlavy je sice o něco delší, ale stavebně by měla být snazší. „A proto je i rozpočtovaná na nižší částku,“ uvedl Schrek. V této části obchvatu jsou dvě přemostění a jedna okružní křižovatka. V příštím roce by chtěl kraj na této zakázce provést práce zhruba za 150 milionů korun.

Tagy Kraj Vysočina obchvat Jihlavy
14 komentářů