Vyšehradský železniční most: Diskusní večer 12. 2.

Železniční most pod Vyšehradem v Praze. Autor: Enfo – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28675432Železniční most pod Vyšehradem v Praze. Autor: Enfo – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28675432

Občanská iniciativa nebourat.cz pořádá ve spolupráci s vilou Winternitz večer věnovaný železničnímu mostu mezi Výtoní a Smíchovem. Hlavní částí večera bude

Občanská iniciativa nebourat.cz pořádá ve spolupráci s vilou Winternitz večer věnovaný železničnímu mostu mezi Výtoní a Smíchovem. Hlavní částí večera bude přednáška o historii mostu doplněná mnoha neznámými dobovými fotografiemi. Tuto část zajistí známý znalec místní historie „Vyšehradskej jezdec“.

Doplňovat ji budou dva krátké příspěvky: První představí most v kontextu současné a budoucí železniční dopravy metropole (Václav Tittl, IPR Praha). Druhý představí samotnou iniciativu, její motivaci a dosavadní činnost (Pavel Štorch, zakladatel iniciativy).

Závěr večera bude vyhrazen diskusi, na kterou přijaly pozvání osoby rozhodující o budoucnosti mostu: Ing. Petr Hofhanzl, ředitel Stavební správy západ Správy železnic; Ing. Adam Scheinherr, náměstek pro dopravu magistrátu města Prahy; Ing. arch. Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu a Ing. Václav Jandáček, autorizovaný statik a inženýr.

Po letech diskusí se nyní schyluje k zásadnímu rozhodnutím o budoucnosti mostu. Neuspokojivý technický stav mostu se postupující korozí nadále zhoršuje. V brzké době se očekává rozhodnutí ministerstva kultury o žádosti SŽ o sejmutí památkové ochrany.

Hlavní město Praha nechalo ve spolupráci se SŽ a Kloknerovým ústavem vypracovat v roce 2019 další studii se zapojením předních zahraničních odborníků. Zároveň se jedná o nejvytíženější úsek železnice v hlavním městě. Mluví se o tzv. kapacitním hrdle. V neposlední řadě je s osudem mostu úzce spjata i otázka vybudování zastávky na Výtoni.

Přijměte prosím naše srdečné pozvání.
Kdy: 12. 2. 2020 v 19:00
Kde: vila Winternitz, Na Cihlářce 10, Praha 5
Vstupné: 100 Kč
Více na: https://www.loosovavila.cz/akce/2020/2/12/vyehradsk-eleznin-most-v-souvislostech

Redakce Zdopravy.cz přinese text o celé akci ve čtvrtek.

Tagy železniční most pod vyšehradem
160 komentářů