Výrazné slevy pro děti a seniory dorazily i do budějovické MHD

Elektrobus, MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrobus, MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Posedlost politiků novými slevami v hromadné dopravě dorazila i do Českých Budějovic. Rada města schválila změnu tarifu MHD, která od

Posedlost politiků novými slevami v hromadné dopravě dorazila i do Českých Budějovic. Rada města schválila změnu tarifu MHD, která od září výrazně sníží cenu jízdného dětem a seniorům. Vládnoucí koalici v Budějovicích tvoří hnutí ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. ODS hlasovala proti slevám.

Děti od 6 do 15 let včetně doposud za roční kupon platily 1250 korun, od září je stejný kupon bude stát jen 200 korun. Podmínkou je, aby měly zřízenou průkazku, kterou si budou moci během prázdnin vyřídit na předprodejních místech dopravního podniku. Za průkazku zaplatí 25 korun. Stejné podmínky odsouhlasila rada i pro dárce krve, držitele zlaté plakety doktora Janského.

Senioři nad 65 let pak za pořízení ročního kupónu zaplatí pouhých deset korun. I oni si ale budou muset vyřídit průkaz za 25 korun, jeho platnost bude pět let. Dosud důchodci do 70 let platili v budějovické MHD 510 korun za 90 dní.

Trochu úsměvné je, že nové opatření paradoxně zdraží dopravu seniorům nad 70 let. Ti totiž měli v Budějovicích dosud dopravu zcela zdarma, stačilo jim ukázat revizorovi občanskou legitimaci. Nově se jich ale bude týkat povinnost pořídit si průkazku za 25 korun a roční kupon za 10 korun.

U všech ostatních kategorií cestujících zůstává jízdné beze změn, roční kupon pro osobu starší 16 let (pokud nejde o studenta do 26 let a seniora) stojí v jihočeské metropoli 3630 korun. Nové slevy mají město stát 20 milionů korun.

Podobně velké slevy navrhují někteří politici i pro pražskou MHD. Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) se snaží prosadit, aby studenti platili jen 365 korun za roční jízdenku, dosud je desetiměsíční stojí 2400 korun. Tento týden ale Dolínkův návrh na radě města těsně neprošel, politik to chce ale zkoušet dál.

Tagy České Budějovice jízdné MHD slevy
13 komentářů