Video: British Airways se rozloučily po 49 letech s Boeingy 747

Poslední dva Boeingy 747 těsně před odletem z Heathrow. Foto: FB přenos British AirwaysPoslední dva Boeingy 747 těsně před odletem z Heathrow. Foto: FB přenos British Airways

Dopravce si vyjednal speciální povolení pro paralelní start obou letadel najednou.

British Airways dnes naposledy vzlétly s Boeingy 747. Kvůli špatnému počasí nakonec nedošlo k plánovanému paralelnímu start posledních dvou jumb ve flotile z letiště Heathrow.

Boeingy 747 byly dlouho základem dálkové flotily British Airways. Jeden z posledních dvou letounů skončí ve šrotu, druhý má být zachráněn a uchován na letišti Kemble.

https://www.facebook.com/britishairways/videos/371159750917818

 

Letadla registrací byla G-CIVB a G-CIVY jsou posledními jumby, která na Heathrow zůstala.  Průběh jejich posledního letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Do šrotu zamířil novější model G-CIVY v posledním nátěru. Letadla odstartovala krátce po sobě.

Z Heathrow odlétají dvě letadla s rozdílnými nátěry: jedním je takzvaný Negus, který se na letadle objevil loni u příležitosti stého výročí založení BA. Jde o letadlo z února 1994, naposledy letělo s cestujícími v dubnu letošního roku z Miami do Londýna. Letoun G-CIVY je z roku 1998, létá v současném korporátním nátěru. „Bude to těžký den pro každého. Jumba vzlétnou z našeho domova na Heathrow naposledy,“ uvedl šéf British Airways Alex Cruz.

Tagy Boeing 747 British Airways
11 komentářů