dkv-spojujeme

Výpravčí volali strojvedoucím Arrivy na bulharský mobil. Ohrožení bezpečnosti, tvrdí SŽDC

Jednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: ArrivaJednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: Arriva

Pokud potřebuje výpravčí nutně zavolat strojvedoucím společnosti Arriva vlaky, ještě do dnešního dne se mohlo stát, že bude volat na

Pokud potřebuje výpravčí nutně zavolat strojvedoucím společnosti Arriva vlaky, ještě do dnešního dne se mohlo stát, že bude volat na bulharský mobil.

První dny provozu Arriva vlaky v závazkové dopravě ukázaly složitost komunikace se strojvedoucími z Bulharska, kteří začali jezdit pro Arrivu. V pomůckách TPV (Traťová poloha vlaku) mají výpravčí u každého vlaku i číslo na strojvedoucího. V případě některých vlaků Arrivy se objevila čísla do Bulharska.

Tuto skutečnost jsme zaznamenali u dvou vlaků na Liberecku. Okamžitě jsme vyzvali společnost Arriva k nápravě, takové jednání porušuje Prohlášení o dráze a ohrožuje bezpečnost provozu. Zároveň mají naši dispečeři pokyn dělat namátkové kontroly, zda strojvedoucí zvládají základní komunikaci v českém jazyce,“ uvedla mluvčí SŽDC Nela Friebová. Problém s komunikací měli výpravčí včera mezi Turnovem a Libercem, když souprava Arrivy nezvládla vyjet stoupání z Turnova do Sychrova a vracela se zpět do Turnova.

Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka uvedl, že šlo o administrativní chybu, která byla již napravena. „Mají samozřejmě služební mobily s českým číslem. Byla to chyba dispečerů,“ řekl Adamka. SŽDC podle informací deníku Zdopravy.cz dnes vydala nařízení, podle kterého mají výpravčí zakázat jízdu v situaci, kdy je v TPV uvedeno zahraniční číslo. Neznamená to ale zákaz jízdy pro bulharské strojvedoucí.

Podle drážní legislativy musí mít zahraniční strojvedoucí licenci z kterékoliv země EU a pak osvědčení od dopravce o znalosti vozidla, traťových poměrů a českého jazyka na úrovni B1. Tyto zkoušky už provádí ale dopravce.

Česká televize včera upozornila, že ne vždy se podaří výpravčím se strojvedoucími domluvit. „Já se například nemůžu dovolat na strojvedoucího, když potřebuji změnit třeba posun. To je katastrofa, to nejde. To je prostě ohrožení bezpečnosti,“ uvedl vsetínský výpravčí. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz měli problémy s komunikací s bulharskými strojvedoucími i výpravčí na Liberecku během pondělí a úterý.

Tagy Arriva vlaky Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top
433 komentářů