Výměna stropu na Florenci si letos vyžádá osm výluk, první bude o tomto víkendu

Modernizace stanice Florenc zahrnuje výměnu její stropní desky. Pramen: Daniel Šabík/DPPModernizace stanice Florenc zahrnuje výměnu její stropní desky. Pramen: Daniel Šabík/DPP

Všechny nosníky i desku je podle DPP nutné vyměnit kvůli rozsáhlé korozi, které výrazně pomohla povodeň v roce 2002.

Rekonstrukce stanice metra Florenc, jejíž hlavní součástí je výměna stropní desky a jejích nosníků, si letos vyžádá osm víkendových výluk. První nastane během tohoto víkendu, kdy chtějí stavbaři uložit osm nových ocelových nosníků.

Po celý víkend tak bude obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská. Jako náhrada bude zavedena tramvajová linka XC, která bude jezdit mezi Hlavním nádražím (zastávka v Opletalově ulici) a Výstavištěm.

Práce na modernizaci stanice Florenc C začaly loni na jaře. Stropní konstrukci nad vestibulem stanice tvoří 131 nosníků, monolitická deska, která se nachází pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici, a hydroizolační vrstvy.

Všechny nosníky i desku je podle DPP nutné vyměnit kvůli rozsáhlé korozi, které výrazně pomohla povodeň v roce 2002. Šetření navíc ukázala, že při stavbě stropní konstrukce nebyl použit materiál o takové tloušťce, jakou požadoval projekt. Poškozená je i izolace, takže do vestibulu zatéká.

Dokončení stavby se předpokládá na podzim 2026. Práce vyjdou na 1,8 miliardy korun, provádí je společnosti Metrostav DIZ a Geosan. Další výluky jsou zatím naplánovány na únor a březen.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ – Výluka metra C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská

Náhradní tramvajová doprava (v denním provozu)

Zavedeny jsou linky:
XC v trase Hlavní nádraží (v Opletalově ulici) – Masarykovo nádraží – Bílá labuť – Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) – Strossmayerovo náměstí – Výstaviště.

36 v trase Zvonařka – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Bílá labuť – Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) – Výstaviště – Nádraží Holešovice – Kobylisy – Ládví – Sídliště Ďáblice (v úseku Kobylisy – Sídliště Ďáblice pouze vybrané spoje).

Změny tras tramvajových linek

Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Bruselská odkloněna přes zastávku Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka v obratišti).

Změny v zastávkách tramvají

Zřizují se (pro oba směry) zastávky Vltavská na předmostí Hlávkova mostu a Hlavní nádraží v Opletalově ulici.

Tagy dpp stanice metra Florenc
4 komentáře