Výměna eskalátorů a nové výtahy. Stanici metra Jiřího z Poděbrad čeká modernizace za 1,3 miliardy

Stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: User:Aktron – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=778248Stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: User:Aktron – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=778248

Dopravní podnik hl. m. Prahy chystá kompletní modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Půjde o jednu z nejnáročnějších přestaveb stanice

Dopravní podnik hl. m. Prahy chystá kompletní modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Půjde o jednu z nejnáročnějších přestaveb stanice metra v Praze, čemuž odpovídají i předpokládané náklady 1,3 miliardy korun. Podnik na stavbu aktuálně vypsal výběrové řízení.

Modernizace bude zahrnovat tři etapy: zbudování výtahů, opravu vestibulu a nástupiště a výměnu eskalátorů za nové. Vítěz tendru by měl být znám na konci prázdnin, práce pak mají začít v listopadu a skončit v březnu 2023. Zhruba deset měsíců během výměny eskalátorů bude stanice pro cestující úplně uzavřena.

Modernizace začne zbudováním dvojice výtahů. Cestujícím budou nově sloužit dvě dvojice výtahů. První je dopraví z nástupiště do 60 metrů dlouhé přestupní chodby, na jejímž konci bude druhá dvojice výtahů, která cestující vyveze na povrch. Kolem výtahů budou kvůli protipožárním předpisům zbudována i úniková schodiště. Pro vyústění výtahů vybuduje DPP samostatný kiosek ve Vinohradské ulici.

Revitalizace vestibulu a nástupišť zahrne například výměnu rozvodů, osvětlení, vzduchotechniky nebo osazení nového informačního systému. Opravena budou místa, kde prosakuje voda, i obklady a dlažba.

„Novinkou na Jiřího z Poděbrad například je, že svítidla již nebudou na samostatných závěsech, ale nově integrována do obkladu stanice. Kompletní revitalizací stanice metra Jiřího z Poděbrad položíme základy k přestavbě a modernizaci celého náměstí,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr.

Podle šéfa DPP Petra Witowského jde o jednu z největších investic podniku za poslední léta. „Bezbariérové zpřístupnění stanice je i kvůli místním podmínkám dokonce historicky nejrozsáhlejší,“ uvedl Witowski. Podnik proto uvažoval i o rozdělení stavby na několik oddělených etap, kvůli maximálnímu zkrácení uzavírek ale modernizaci provede najednou.

Třetí etapou modernizace stanice bude výměna eskalátorů za nové. Vzhledem k tomu, že Jiřího z Poděbrad je stanice s jedním vstupním vestibulem, v době od odstranění současných pohyblivých schodů až do zprovoznění nových eskalátorů nebude možný vstup z vestibulu na nástupiště a naopak. Po tuto dobu, která by neměla překročit 10 měsíců, budou soupravy stanicí pouze projíždět.

Vizualizace výtahu u stanice Jiřího z Poděbrad. Foto: Metroprojekt

Vizualizace výtahu u stanice Jiřího z Poděbrad. Foto: Metroprojekt

Tagy dpp stanice metra Jiřího z Poděbrad
45 komentářů