Vyloučených cestujících v Ostravě ubývá, DPO to připisuje častějším kontrolám

Tramvaje Dopravního podniku Ostrava (DPO) na ostravském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje Dopravního podniku Ostrava (DPO) na ostravském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Dopravce počet mimořádných bezpečnostních kontrol rok od roku zvyšuje, letos jich plánuje deset.

V ostravské MHD ubývá cestujících, které je nutné vyloučit z přepravy. Asistenti přepravy vyloučili loni v rámci nočních bezpečnostních akcí z vozů Dopravního podniku Ostrava (DPO) v průměru o pět procent cestujících méně než v roce 2022 a o sedm procent méně než v roce 2021, kdy akce začaly.

Zkontrolovaných cestujících během těchto akcí přitom přibývá, v uplynulém roce jich bylo přes 12 700. Dopravce počet mimořádných bezpečnostních kontrol rok od roku zvyšuje a cestující o nich pravidelně informuje. Letos jich plánuje deset, první proběhla v pátek 26. ledna. Právě kontrolám a osvětě připisuje DPO klesající počet deliktů ve vozech MHD.

Akce pořádá DPO ve spolupráci s Městskou policií Ostrava, jejichž strážníci asistenty doprovázejí. Loni proběhlo celkem osm nočních bezpečnostních akcí, k tomu navíc dvě týdenní. Průměrně bylo vyloučeno 10 procent cestujících, nejméně od zahájení této aktivity. V roce 2022 bylo akcí šest, v roce 2021 proběhly čtyři.

„Asistenti přepravy se v našich vozech pohybují v rámci běžných směn, nad rámec pořádáme noční a týdenní bezpečnostní akce. Naše průzkumy ukazují, že 84 procent cestujících službu asistentů přepravy vítá a považuje ji za potřebnou. To se nám potvrzuje i v praxi, kde se sami asistenti setkávají s pozitivním přijetím, cestující jsou na ně zvyklí a respektují je,“ uvedl šéf DPO Daniel Morys.

„Klesající tendence vyloučených je pro nás pozitivní zprávou a ukazatelem, že pravidelné noční bezpečnostní akce mají smysl. Podporujeme Dopravní podnik Ostrava i Městskou policii Ostrava, aby v této činnosti pokračovali,“ doplnil primátor Ostravy Jan Dohnal.

První noční bezpečnostní akce roku 2024 proběhla v noci z pátku 26. ledna na sobotu 27. ledna. Zúčastnilo se jí 11 asistentů přepravy a šest strážníků. Zaměřili se primárně na tramvajové linky v centru města a Mariánských Horách, konkrétně na úsek mezi zastávkami Hulváky – Karolina – Křižíkova. Asistenti zkontrolovali 55 spojů a 1 613 cestujících. Za nedodržování přepravních podmínek vyloučili 222 pasažérů.

Tagy asistent přepravy DPO
29 komentářů