Vylepšení tratě mezi Čelákovicemi a Mstěticemi získalo stavební povolení

Současná úrovňová nástupiště ve Mstěticích nahradí jedno ostrovní. Pramen: Správa železnicSoučasná úrovňová nástupiště ve Mstěticích nahradí jedno ostrovní. Pramen: Správa železnic

Trať slouží mimo jiné i jako objízdná trasa k prvnímu koridoru.

Správa železnic získala od Drážního úřadu stavební povolení na výrazné vylepšení dalšího úseku tratě mezi Prahou a Hradcem Králové. Konkrétně jde zhruba o šest kilometrů od Čelákovic do Mstětic. Stavba by měla začít koncem příštího roku nebo v roce 2022 na jaře. Příští rok by měl proběhnout tendr na stavební firmu.

Její součástí bude i zbudování dvou nových přeložek, první v délce dva kilometry napřímí trať hned za Čelákovicemi přes částečně zastavěnou místní část Záluží, druhá bude měřit přibližně jeden kilometr a povede mírnějším obloukem volnou krajinou před stanicí Mstětice. Na zbývajících částech se provede optimalizace, která bude především zahrnovat obnovu železničního spodku a svršku.

Výraznou modernizací projde stanice Mstětice, kde jsou momentálně dvě ostrovní nástupiště dlouhá 237 metrů a široká 1,5 metru. Nahradí je jedno ostrovní nástupiště se dvěma nástupními hranami o délce 200 metrů a šířce 6,1 metru. Nástupní hrana bude 550 milimetrů nad kolejnicí. Přístup na nové nástupiště bude zajištěn novým podchodem pod celým kolejištěm.

Optimalizace trati Čelákovice - Mstětice. Pramen: Správa železnic

Optimalizace trati Čelákovice – Mstětice. Pramen: Správa železnic

Stavba je součástí chystané rekonstrukce celého ramene od Prahy po Hradec Králové, jehož jednotlivé úseky jsou v různé fázi přípravy. Přestavbou už prošla stanice Čelákovice, aktuálně se pracuje na úseku Lysá nad Labem – Čelákovice, jehož součástí je i nový most přes Labe.

Trať slouží mimo jiné i jako objízdná trasa k prvnímu koridoru. Jde o optimalizaci mezistaničního úseku, jejíž hlavní součástí je výstavba nového železničního mostu přes Labe nedaleko Čelákovic.

Tagy Drážní úřad Správa železnic stavební povolení trať Čelákovice - Mstětice
77 komentářů