Vykolejený Gottwald už nevyjede. Obří jeřáb začali po nehodě rozřezávat

Převrácený jeřáb společnosti GJW u Brtníků na trati 084. Foto: Drážní inspekcePřevrácený jeřáb společnosti GJW u Brtníků na trati 084. Foto: Drážní inspekce

Společnost GJW Praha začala minulý týden s likvidací jednoho z největších jeřábů na české železnici. Pokusy o jeho návrat na

Společnost GJW Praha začala minulý týden s likvidací jednoho z největších jeřábů na české železnici. Pokusy o jeho návrat na koleje po nehodě na sklonku května u Brtníků na trati Mikulášovice dolní nádraží – Rumburk majiteli jeřábu nevyšly, firma se proto rozhodla pro rozřezání.

O začátku likvidace informoval jako první Děčínský deník. „Rozebírání by mělo trvat 10 – 15 dní,“ řekl jednatel GJW Praha Milan Koudelka.

K nehodě došlo 24. května, když jeřáb typu Gottwald převážel ocelovou konstrukci mostu, který se měnil u Brtníků. V převýšení poblíž železničního přejezdu v lokalitě Staré Křečany-Brtníky došlo k jeho převrácení včetně břemene a následnému pádu z kolejového náspu. Drážní inspekce odhadla škody na 40,2 milionu korun ( jeřáb 35 milionů, trať 200 tisíc, most 5 milionů). Příčina převrácení není dosud jasná, Drážní inspekce nehodu dosud vyšetřuje.

Most i trať jsou už opravené a vlaky se už na trasu vrátily.

GJW Praha jeřáb rozřezává, některé části si ponechá jako náhradní díly pro jiné jeřáby. Server Želpage upozornil, že nejde o první nehodu tohoto jeřábu, už před třemi lety  se převrátil v Chrudimi.

Tagy GJW Praha nehoda jeřábu Gottwald trať 084 Rumburk - Mikulášovice
2 komentáře