Východnímu okraji Brna má ulevit obchvat Slatiny, kraj schválil projekt

Křižovatka Matlachovy a Šlapanické v Brně-Slatině. Foto: Google Street ViewKřižovatka Matlachovy a Šlapanické v Brně-Slatině. Foto: Google Street View

Obchvat se bude stavět nejspíše na etapy.

Přes deset let plánovaný obchvat brněnské městské části Slatina je blíže ke svému uskutečnění. Radní Jihomoravského kraje odsouhlasili investiční záměr na jeho výstavbu. Akce má vyjít na zhruba 300 milionů korun. Denně v této oblasti projede kolem 15 tisíc aut.

Původní záměr přimknutého obchvatu zastavila problematika finančně a technicky neúměrného řešení odvodnění silnice. I proto kraj odstoupil od původního záměru a zvolil jeho odsunutou verzi.

Z posledního sčítání dopravy vyplývá, že přes křižovatku ulic Matlachova, Krejčího a Šlapanická a samotnou ulicí Krejčího projede v průměru 15 tisíc aut denně. „Silný dopravní provoz má negativní dopady na život obyvatel Slatiny i na průjezdnost komunikací. Naším záměrem je přeložit průtah Slatiny silnicí III/15283 do nového obchvatu mezi ulicemi Hviezdoslavova – Šlapanická – Evropská,“  řekl krajský radní pro oblast dopravy Jiří Crha.

Stavba bude zřejmě provedena na etapy. „Zejména z důvodů finančních je možno stavbu o předpokládané délce 2,8 kilometru rozdělit až na tři postupné etapy. Přitom každá z nich bude přínosem pro zlepšení stavu automobilové dopravy v uvedených místech,“ dodal Crha. Obchvat Slatiny by mohl začít sloužit v roce 2030.
Popsán je například na stránkách Šlapanic.

Tagy brno Jihomoravský kraj obchvat Slatiny Slatina
19 komentářů